Germania elimină o TAXĂ din factura la electricitate. Ia o povară de câteva MILIARDE
Data publicării:
Autor: Oana Pavelescu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Când vine vorba despre prețurile la electricitate, Germania pare să fie liderul. Se pare că nicăieri altundeva în lume un kilowatt-oră de electricitate nu costă atât de mult ca aici, în prezent prețul ajungând la 32 de eurocenți.

Germania ar putea renunţa la suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate, care fusese inclusă în vederea sprijinirii energiei regenerabile, pentru a atenua povara creşterii costurilor la energie asupra gospodăriilor, a afirmat ministrul de Finanţe, Christian Lindner, transmite Reuters, conform Agerpres. 

Taxa, care a fost redusă cu 3,9% în 2020 pentru a ajuta economia să-şi revină în urma pandemiei, este colectată conform Legii energiei regenerabile (EEG) şi plătită producătorilor de turbine eoliene şi instalaţii pentru energia solară. Taxa EEG reprezintă o cincime din factura de energie a unui consumator.

Olaf Scholz, presat să ia măsuri

Coaliţia aflată la putere în Germania intenţiona să elimine suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate de la 1 ianuarie 2023, dar probabil cancelarul Olaf Scholz va trebui să acţioneze mai devreme, ţinând cont de creşterea costurilor la energie.

În decembrie 2021, preţurile la energie în Germania erau cu 69% mai mari faţă de decembrie 2020. Escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia va majora şi mai mult preţurile, avertizează analiştii. Preţul gazelor naturale a reînceput să crească în 2022, după ce pe parcursul lui 2021 s-a triplat. Escaladarea costurilor la energie a afectat în mod deosebit gospodăriile, în condiţiile în care facturile au explodat, dar şi numeroase sectoare industriale, care au fost nevoite să reducă producţia.

Citește și: Criza prețurilor la energie. Cotațiile la bursă au crescut de patru ori în decembrie 2021 față de anul anterior

Când ar putea fi eliminată suprataxa

"Dacă coaliţia va fi de acord, vom face reglementarea viabilă din punct de vedere financiar şi vom elimina suprataxa la mijlocul anului. Ar fi echivalentul uşurării cu câteva miliarde a poverii asupra familiilor, pensionarilor şi persoanelor care primesc ajutoare sociale, precum şi asupra IMM-urilor şi meşteşugari", a declarat Lindner într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

De la 1 ianuarie 2022, Germania a redus cu 43% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile, pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă creşterii preţurilor la energie, dar încă costă gospodăriile în medie 222 euro anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel