Data actualizării:
Data publicării:

Germania e în favoarea unor restricții SWIFT, ”țintite și funcționale”, împotriva Rusiei

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Germania este în favoarea unor restricții SWIFT împotriva Rusiei.

Germania este în favoarea impunerii unor restricții „țintite și funcționale” asupra Rusiei în cadrul sistemului global de plăți interbancare SWIFT, au declarat miniștrii săi de Externe și ai Economiei, citați de presa internațională.

Lucrăm de urgență la modul în care să limităm daunele colaterale ale decuplajului de la SWIFT, astfel încât să afecteze persoanele potrivite. Ceea ce avem nevoie este o restricție țintită și funcțională a SWIFT", au transmis miniștrii citați într-un comunicat comun.

SWIFT sau Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication este un sistem prin care ar putea fi deconectate băncile ruse de la piața globală. Acest lucru ar fi un cataclism economic pentru Moscova cu efecte majore nu doar asupra oligarhilor ruși, dar și asupra întregii societăți ruse, care se confruntă și așa cu probleme mari. Desigur, consecințe vor exista și pentru economiile europene.

Germania va trimite Ucrainei rachete sol-aer și arme antitanc

Germania va trimite Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer „Stinger", confirmă guvernul de la Berlin, citat de BBC.

Măsura marchează o schimbare majoră față de politica sa de lungă durată de interzicere a exporturilor de arme către zonele de conflict.

 

Exclusiv DCNEWS - Dîncu: Oricât ar vrea Putin să arate că Rusia este o mare putere, are nevoie de un partener. Sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a mai spus că sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum.

„Va trebui să învățăm să trăim cu conflicte în viitor. Rusia, deși încearcă să se proiecteze ca o mare putere, în momentul în care nu ai economie puternică, nu ești o mare putere. Sunt două puteri pe care analiștii le iau în seamă acum: Statele Unite și, evident, NATO, cu tot ceea ce există în această zonă. Punem aici și Uniunea Europeană, în sensul că vedem o apropiere tot mai mare între NATO și UE. Mai e China, care e un rising star în ultimele decenii. Oricât ar vrea Putin să arate că Rusia este o mare putere, are nevoie de un partener”, a spus ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

„Europa, în istoria chiar recentă, a vrut Rusia parteneră, nu pe Putin, ci Rusia cu resursele și oamenii ei. Au încercat europenii. Chiar și în această perioadă, s-au văzut, la început, ezitări în a sancționa Rusia, când se credea că nu va ajunge să invadeze Ucraina”, a explicat ministrul.

„Cred că este mai puțin probabil să avem un război rece, pentru că nu mai este jumătatea lumii cu jumătatea lumii. Este vorba doar despre o țară, chiar dacă e o țară mare. (...) Izolând o țară, nu cred că poate să reziste politic un lider”, a mai spus Vasile Dîncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel