Germania cere avansarea candidaturii Ucrainei pentru aderarea la UE. Berlinul menționează și Moldova pe lista țărilor care trebuie salvate
Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că este încrezătoare că Uniunea Europeană va avansa luna viitoare candidatura Ucrainei de a se alătura blocului în cadrul unui summit considerat un punct de referință crucial în eforturile Kievului de a se integra cu Occidentul, transmite Reuters.
Prezentând extinderea UE ca o necesitate geostrategică, Baerbock a declarat la o conferință la Berlin că blocul celor 27 de state trebuie să avanseze și cu reformele interne "plictisitoare" pentru a putea funcționa cu peste 30 de membri.
"Vrem să vedem Ucraina ca membru al Uniunii Europene", a spus Baerbock, care face parte din partidul Verzilor, aflat în coaliția de guvernare a Germaniei. "Uniunea Europeană trebuie să se extindă. Acesta este consecința geopolitică a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei."
Liderii UE vor decide în cadrul unui summit programat pentru 14-15 decembrie dacă vor acorda Ucrainei începutul formal al negocierilor de aderare, ceea ce reprezintă o prioritate majoră pentru Kiev, la fel de importantă ca sprijinul militar și financiar din partea Occidentului.
"Sunt convinsă că Consiliul European din decembrie va trimite acest semnal", a declarat Baerbock.
Cu toate acestea, negocierile de aderare, în care țara candidată trebuie să îndeplinească cerințe legale, economice și politice extinse, durează mulți ani. Cazul Ucrainei este complicat și mai mult de războiul lansat de Rusia la 24 februarie 2022.
Ucraina ar deveni a cincea cea mai populată țară membră a UE, precum și cea mai săracă, ceea ce înseamnă că, conform regulilor actuale, ar absorbi o mare parte din ajutorul generos pentru agricultură și dezvoltare al blocului, în detrimentul membrilor actuali.
Baerbock a spus că extinderea treptată trebuie să meargă în paralel cu reformele menite să prevină creșterea ulterioară a instituțiilor centrale ale UE și să reducă utilizarea vetourilor naționale.
Baerbock a declarat că Rusia nu trebuie să aibă "dreptul să săpe un șanț imperial... care să izoleze nu numai Ucraina, ci și Moldova, Georgia și Balcanii de Vest" față de noi.
Extinderea blocului nu trebuie să se facă în detrimentul standardelor democratice, a adăugat ea, ceva ce UE a avut dificultăți cu unele state membre actuale, inclusiv Polonia și Ungaria. Ea a propus să permită candidaților să participe ca observatori la anumite deliberări interne ale UE înainte de aderare completă.
La aceeași conferință, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că aderarea Kievului va întări UE.
"Reforma UE nu trebuie să ia extinderea ca ostatic și trebuie să găsim un echilibru corect între procesul de reformă al UE și extinderea UE", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News