Germania, cel mai redus nivel de șomaj de după 1990
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în februarie mai mult decât estimau economiştii, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă încetinirii de pe pieţele emergente, transmit DPA şi Reuters.
Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat miercuri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în februarie cu 22.000, până la cifra ajustată de 2,39 milioane de persoane. Numărul locurilor de muncă vacante a atins un nivel record, datele sugerând că firmele nu reuşesc să găsească rapid noi angajaţi.
Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în februarie la 5,4%. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,4% iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă luna aceasta cu 15.000.
Piaţa solidă a forţei de muncă va sprijini în continuare creşterea economiei bazată pe consum, în timp ce redresarea exporturilor şi majorarea investiţiilor companiei vor accelera avansul PIB-ului Germaniei, apreciază analiştii.
638.000 de noi locuri de muncă în Germania
Numărul persoanelor ocupate în Germania a atins în 2017 cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării, prezenţa imigranţilor permiţând primei economii europene să contracareze efectele îmbătrânirii populaţiei. Conform cifrelor provizorii publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis), numărul persoanelor ocupate a crescut cu 1,5% anul trecut până la nivelul record de 44,3 milioane de persoane. Un număr total de 638.000 de locuri de muncă au fost create anul trecut în Germania, cel mai mare număr net de noi locuri de muncă create într-un singur an după 2007.
"Creşterea participării pe piaţa muncii şi un aflux de muncitori străini au contracarat impactul negativ al evoluţiilor demografice asupra gradului de ocupare", se arată într-un comunicat de presă al Destatis.
Al 12-lea an consecutiv de creștere
Este pentru al 12-lea an consecutiv în care numărul total de persoane care lucrează în Germania a crescut, ceea ce înseamnă creşterea numărului de persoane care au un loc de muncă în regim full-time precum şi creşterea numărului de persoane care plătesc contribuţii sociale.
Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de opt ani la rând. Potrivit institutului Ifo, economia Germaniei ar urma să înregistreze o creştere peste medie de 2,6% în 2018, în timp ce gradul de ocupare va ajunge la 44,8 milioane persoane în acest an şi la 45,2 milioane persoane în 2019.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News