Germania anunță că va găsi alternativa petrolului rusesc în doar câteva zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Germania speră să găsească în câteva zile o modalitate de a înlocui petrolul rusesc cu provizii din alte surse, a declarat marți ministrul Economiei Robert Habeck, adăugând că Germania ar putea face față ulterior embargoului UE asupra importurilor de petrol rusești.

Sub presiunea de a-și reduce dependența de energia rusă, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, Germania a declarat anterior că s-ar putea îndepărta de petrolul rusesc până la sfârșitul anului. A respins, însă, ideea unei interdicții imediate a importurilor în Uniunea Europeană.

„Astăzi pot spune că un embargo (pe petrol) a devenit gestionabil pentru Germania”, a declarat Habeck jurnaliştilor în timpul unei vizite în Polonia pentru discuţii despre securitatea energetică, potrivit NY Times.

Înainte de războiul din Ucraina, petrolul rusesc reprezenta aproximativ o treime din aprovizionarea Germaniei. Acum o lună, Habeck a spus că Germania și-a redus dependența de petrolul rusesc la 25% din importurile sale.

Marți, el a spus că petrolul rusesc reprezintă acum doar 12% din oferta Germaniei și a mers în vizită la o rafinărie din Schwedt, lângă Berlin. Aceasta este deținută în majoritate și operată de compania petrolieră de stat rusă Rosneft (ROSN.MM). 

"Modelul de afaceri Schwedt se bazează pe cumpărarea petrolului rusesc. Acesta este un element al disputei, avem nevoie de o alternativă pentru Schwedt și vom lucra la aceasta în zilele următoare", a spus Habeck.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel