Germania, anchetă privind legătura Poloniei cu atacurile asupra Nord Stream
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Antena 3
Foto: Captură video Antena 3
Germania cercetează legătura Poliniei cu atacul Nord Stream, potrivit unui raport.

Anchetatorii germani cercetează anumite dovezi care ar sugera că o echipă de sabotori a folosit Polonia ca bază pentru a ataca conductele Nord Stream în septembrie, se arată într-un raport al presei, scrie Sky News.

Wall Street Journal relatează că anchetatorii au reconstituit călătoria de două săptămâni a iahtului de agrement "Andromeda", despre care se suspectează că a fost implicat în incident. Ziarul a spus că s-a stabilit că iahtul s-a ocolit de la țintă și a navigat în apele poloneze.

Ce probe ar exista



Jurnaliștii au citat date de la echipamentul radio și de navigație al navei, precum și unele date venite de la telefoanele prin satelit și mobile, conturi Gmail și "probe de ADN rămase la bord, pe care Germania a încercat să le compare cu cel puțin un soldat ucrainean".

Biroul federal de poliție penală din Germania și biroul de cancelarie al primului ministru din Polonia nu au răspuns imediat la cererea de comentarii.

Informațiile vin după ce Washington Post a raportat la începutul acestei săptămâni că serviciile de informații americane au aflat despre un complot al Ucrainei de a ataca conductele cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate. Volodimir Zelenski neagă că Kievul ar fi avut vreo implicare în sabotaj.

Iahtul Andromeda, cu care sabotorii gazoductului Nord Stream au ajuns la locul faptei, închiriat cu paşapoarte false româneşti. Cine este, de fapt, Ştefan Marcu

Concret, Biroul Federal de Poliţie Criminală din Germania (BKA) a localizat în urmă cu mai multe luni o agenţie de turism din Polonia,  numită Feeria Lwova, prin care suspecţii din spatele exploziilor de la gazoduct ar fi închiriat iahtul Andromeda, pentru a ajunge în Marea Nordului. Despre echipajul suspect se crede că ar fi fost format din cinci bărbaţi şi o femeie, iar călătoria lor ar fi început din Rostock, Germania. La bordul navei au fost găsite rămăşiţele unui exploziv care era utilizabil militar şi potrivit pentru folosire subacvatică, arată Adevărul

Agenţia de turism, conform cercetărilor, ar fi fost fondată în 2016, de doi cetăţeni ucraineni, iar acum este deţinută de un bărbat ucrainean de 32 de ani. Nu sunt, însă, singurele urme care duc în Ucraina. 

Noul partener al agenţiei de turism, un ucrainean de 55 de ani, este şi directorul general al altor companii din Polonia şi Ucraina, iar în timpul pandemiei agenţia ar fi câştigat brusc 2,8 milioane de euro. De altfel, nu este exclusă varianta ca aceşti bani să fie asociaţi cu închirirea navei Andromeda. 

De asemenea, pentru închirierea iahtului, ar fi fost folosite paşapoarte false bulgăreşti şi româneşti. Astfel, un român pe nume Ştefan Marcu era de fapt un ucrainean în vârstă de 26 de ani, militar, cu tatuaje vizibile. Şi nu este singurul ucrainean identificat. Anchetatorii spun că un bărbat din apropierea Odesei, ar fi pregătit logistica atacurilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel