Germania amână renunțarea la energia nucleară pentru a compensa deficitul de energie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Durata de viață a două centrale nucleare din Germania a fost extinsă pe măsură ce țara face față pierderii de gaz rusesc și penuriei de electricitate franceză.

Renunțarea planificată a Germaniei la energia nucleară până la sfârșitul acestui an a fost amânată oficial pentru a susține aprovizionarea cu energie în timpul unui deficit estimat în această iarnă, a anunțat marți ministrul economiei, Robert Habeck.

Decizia vine ca urmare a penuriei livrărilor de energie electrică provenind din Franța din cauza faptului că mai mult de jumătate din centralele sale nucleare sunt offline, a declarat Habeck jurnaliştilor din Berlin.

El a spus că decalajul rezultat în aprovizionarea cu energie electrică a fost „observat cu îngrijorare”, rețeaua energetică a Europei riscând să fie supusă unei presiuni prea mari, ceea ce poate duce la întreruperi de curent. Electricitatea pe care Germania nu o poate achiziționa din Franța este compensată cu energie electrică produsă de centralele pe gaz din Germania. Dar acest lucru implică, la rândul său, folosirea rezervelor valoroase de gaz pe care Germania încearcă să le salveze înainte de sosirea iernii.

Merkel a vrut renunțarea la energia nucleară

Cele trei centrale nucleare rămase din Germania urmau să fie oprite la sfârșitul acestui an, la sfârșitul unui proces de 11 ani. Decizia de retragere din energia nucleară a fost luată de guvernul Angelei Merkel după dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011.

Habeck a respins solicitările ca centralele electrice din sudul Germaniei – Isar 2 și Neckarwestheim 2 – să fie extinse, deoarece Germania a făcut față efectelor provocate de sistarea gazelor din Rusia. Dar argumentele sale împotriva menținerii centralelor în funcțiune au devenit din ce în ce mai greu de apărat. Majoritatea germanilor, în ciuda faptului că sunt în favoarea renunțării la energia nucleară, s-au declarat în favoarea extinderii temporare a utilizării centralelor.

Habeck a spus că modificările necesare ale legii care acoperă extinderea centralelor vor fi votate în Bundestag la sfârșitul lunii viitoare, conform The Guardian.

Industria siderurgică din Suedia e pe punctul de a se prăbuși: Nu putem suporta aceste costuri, este complet imposibil. Probleme pentru Volvo și Scania

Creșterea costurilor energiei în Suedia a dus mai multe companii de producție pe punctul de a se închide, industria siderurgică a țării fiind afectată în mod deosebit de o creștere dramatică a costurilor de producție, relatează publicația suedeză Samnytt.

Compania de forjare a oțelului Bharat Forge din Karlskoga a experimentat o cvadruplare a prețurilor la energie electrică și riscă acum să fie forțată să-și oprească operațiunile. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că cuptoarele sale sunt electrice și consumă până la 60.000 de megawați-oră pe an, potrivit portalului de știri, iar creșterea prețurilor la energie a dus la creșterea costurilor de producție.

„Nu putem suporta aceste costuri, este complet imposibil”, a declarat pentru publicație managerul site-ului Niklas Blom.

Producția de componente din oțel la fabrică este esențială pentru alți producători, inclusiv pentru industria auto și esențială pentru lanțul de aprovizionare just-in-time - deoarece produce arbori cotiți și alte componente pentru vehiculele Volvo, cât și pentru Scania (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel