Germania alocă un miliard de euro suplimentari în 2023 pentru Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Guvernul german a alocat un miliard de euro suplimentari din bugetul pe 2023 pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv pentru apărarea împotriva atacurilor cibernetice ruse şi strângerea de probe despre crime de război, indică un document citat de Reuters.

Guvernul german a alocat un miliard de euro suplimentari din bugetul pe 2023 pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv pentru apărarea împotriva atacurilor cibernetice ruse şi strângerea de probe despre crime de război, indică un document citat de Reuters.

Alocarea suplimentară intervine pe fondul disputelor legate de faptul dacă Germania ar trebui să îşi intensifice asistenţa militară pentru Ucraina, care spune că are nevoie de armament ofensiv, inclusiv tancuri, pentru a lupta contra armatei ruse.

Această alocare bugetară constituie o victorie pentru Verzi, partidul din coaliţie care a fost cel mai puternic avocat în favoarea sprijinului militar pentru Ucraina după invazia declanşată de Rusia.

Germania este cel de-al treilea donator militar pentru Ucraina, deşi mult în urma Statelor Unite, ale căror livrări de arme au fost cruciale pentru succesele forţelor ucrainene.

'Bugetul pentru Ucraina arată clar că sprijinul nostru merge mult dincolo de livrările importante şi necesare de arme', a declarat Robin Wagener, deputatul din partea Verzilor care conduce grupul parlamentar pentru Ucraina.

'Investim masiv în pacea în Europa şi Ucraina', a adăugat el.

O parte din bani vor merge către echipe care vor strânge probe despre abuzuri împotriva drepturilor omului şi crime de război, inclusiv cele descoperite după retrageri ale forţelor ruse.

Sume suplimentare vor fi îndreptate de asemenea pentru sprijinirea societăţii civile în regiune, inclusiv protecţia jurnaliştilor în Belarus, Rusia şi Ucraina, notează Agerpres.

Inflația din Germania, un nou maxim în octombrie. Prețurile la alimente și energie continuă să crească

Inflația din Germania a fost în luna octombrie de 10,4% față de aceeași lună a anului trecut, a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică.

În Germania, creșterea prețurilor la alimente și energie a dus inflația la un nou maxim în octombrie, a raportat Welt. Inflația luna trecută a fost de 10,4% față de aceeași lună a anului trecut, după cum a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică, confirmând astfel o estimare inițială de la sfârșitul lunii octombrie. Excluzând alimente și energia, inflația ar fi fost de doar 5%.

Prețurile energiei au crescut cu 43% din cauza creșterii globale a prețurilor de achiziție, prețul gazelor naturale s-a dublat cu peste 109,8%. Încălzirea centralizată a devenit mai scumpă cu 35,6%. Prețurile lemnului de foc, peleților de lemn și altor combustibili au crescut cu 108,1%, au spus statisticienii. Păcura a fost cu 82,8% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, electricitatea a fost cu 26,0% mai scumpă, iar benzina a costat cu 22,3% mai mult.

De asemenea, statisticienii au observat creșteri ale prețurilor în toate grupele de alimente: grăsimile și uleiurile comestibile (cu 49,7%), produsele lactate și ouăle (28,9%), legumele (23,1%) și pâinea și produsele din cereale (19,8%). În ansamblu, prețurile la alimente au crescut cu 20,3%, conform RMX.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a pronunțat în favoarea introducerii „numerarului digital”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”.

Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, declarând că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel.

Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a subliniat Lindner. Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului.

„Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel