Georgia refuză, neoficial, intrarea celor născuți în Crimeea, care au pașapoarte rusești. Acestora li se explică la vamă că peninsula este ocupată ilegal de Rusia
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Georgia a început să refuze intrarea în Crimeea cu pașapoartele rusești eliberate în peninsulă, după 2014. Cei al căror loc de naștere scrie apare ca fiind „Crimeea, Rusia” nu au voie să intre în țară, potrivit The Insider.

Deci, dacă polițiștii de frontieră văd că documentul indică locul nașterii „Ucraina” sau „RSS ucraineană”, iar pașaportul a fost eliberat de divizia Krasnodar a Ministerului Afacerilor Interne, atunci uneori li se cere să arate un pașaport rusesc. Dacă scrie că pașaportul a fost eliberat în Crimeea, atunci persoana este dusă într-o cameră separată, unde este informată că peninsula este ocupată ilegal de Rusia. Drept urmare, pașapoartele lor nu sunt recunoscute și intrarea este interzisă.

Cei care locuiesc de multă vreme în Rusia, dar s-au născut în Crimeea, nu au voie să intre. Cert este că Ministerul Afacerilor Interne în pașapoarte noi scrie periodic „Crimeea, Rusia” în coloana „locul nașterii”, în ciuda faptului că persoana s-a născut înainte de anexarea Crimeei. Asta i s-a întâmplat interlocutorului The Insider, care fusese deja în Georgia și a reușit să deschidă acolo un cont bancar. Cu toate acestea, la ultima sosire, polițiștii de frontieră l-au luat deoparte pentru o conversație, deoarece documentul său indica locul nașterii „Sevastopol, Rusia”.

„Grănicerul spune că, în legătură cu asta, nu-mi pot accepta pașaportul și în acest moment au decis să nu mă lase să trec și mă vor trimite înapoi cu un zbor”, a declarat sursa pentru The Insider. „Le-am explicat că m-au mai lăsat să intru cu același pașaport. Ei au replicat că de data aceasta au luat decizia finală de a nu mă lăsa să intru.”

Bărbatul a fost trimis într-un zbor de întoarcere la Baku, același loc de unde a zburat în Georgia. În același timp, i s-a confiscat pașaportul. Polițiștii de frontieră azeri l-au escortat pe pasager în zona de tranzit, unde i-au explicat că, fără un document, acesta nu putea merge decât pe pasarela în avionul spre Moscova. La sosirea la Moscova, a fost amendat cu 2.000 de ruble pentru încălcarea procedurii de trecere a frontierei de stat și timp de aproximativ trei ore l-au întrebat de ce a plecat „într-un moment atât de tulburat” și i-au căutat și telefonul.

The Insider este la curent cu alte trei astfel de cazuri. Unul dintre acești pasageri a fost o fată de 14 ani care a fost întoarsă înapoi la graniță după ce și-a verificat pașaportul și certificatul de naștere. Unui alt bărbat i s-a interzis intrarea după ce a întins un pașaport cu locul nașterii „SSR ucraineană”, care avea un semn pe eliberarea documentului în divizia Krasnodar.

Analistul politic și cronicarul ruso-georgian Yegor Kuroptev a confirmat pentru The Insider că încearcă, într-adevăr, să nu-i lase pe cei din Crimeea cu pașapoarte rusești să intre în Georgia, dar el nu știe nimic despre o interdicție oficială.

„Această practică există de mult timp. Cu mult înainte de începerea războiului. Georgia îi lasă pe ucraineni să intre fără pașapoarte, dar pe crimeenii nu”, a spus Kuroptev.

În același timp, există cazuri în care Georgia nu i-a lăsat pe opozanții ruși să intre. Printre ei, asociatul lui Alexei Navalnîi ,Liubov Sobol, politicianul Dmitri Gudkov, Olga Borisova, membru al Pussy Riot, și alții nu au putut intra în țară. Politologul a explicat acest lucru prin refuzul autorităților de a lăsa să intre nume de rezonanță. În caz contrar, potrivit lui, Georgia este o casă sigură pentru un număr mare de activiști, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel