Georgia a retras legislația privind „agenții străini”, după două nopți de proteste violente
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În urma criticilor conform cărora legislația ar fi similară cu cea rusă, folosită pentru a înăbuși disidența, partidul de guvernământ al Georgiei a decis să retragă proiectul de lege.

Partidul de guvernământ al Georgiei a declarat că va renunța la controversatul proiect de lege privind „agenții străini”, după ce o opoziție acerbă a culminat cu două nopți de proteste violente și critici conform cărora proiectul de lege a fost inspirat de o lege similară rusă care a fost folosită pentru a înăbuși disidența, conform The Guardian.

Partidul Visul Georgian a declarat că „va retrage necondiționat proiectul de lege pe care l-am susținut, fără nicio rezervă”. Acesta a citat necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate.

Mii de protestatari s-au adunat împotriva legislației care a fost considerată a reprezenta o schimbare autoritară și ar fi putut submina eforturile Georgiei de a adera la UE.

Miercuri, sute de polițiști, mulți purtând scuturi anti-revolta, au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene în confruntările cu protestatarii din capitala Georgiei. Peste 60 de protestatari au fost arestați în fața parlamentului din Tbilisi.

Anterior, mii de oameni au mărșăluit în stradă pentru a se manifesta împotriva propunerii de lege care ar impune oricăror organizații care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” sau să se confrunte cu amenzi substanțiale. Legislația este susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian. O lege comparabilă din 2012 în Rusia a fost folosită pentru a suprima ONG-urile și mass-media finanțate de Occident.

Protestatarii care purtau steaguri georgiene, UE și ucrainene s-au adunat în fața clădirii parlamentului și au strigat: „Nu legii ruse”. Demonstranții au blocat și bulevardul Rustaveli din centrul orașului, după un apel din partea principalului partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, de a se aduna acolo.

Zelenski a susținut mișcarea de protest din Georgia

Vorbind miercuri seara, Volodimir Zelenski a cerut „succes democratic” în Georgia.

„Nu există ucrainean care să nu ureze succes prietenei noastre Georgia. Succes democratic. Succes european”, a spus președintele ucrainean. „Vrem să fim în Uniunea Europeană și vom fi acolo. Ne dorim ca Georgia să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi acolo. Ne dorim ca Moldova să fie în Uniunea Europeană și sunt sigur că va fi acolo. Toate națiunile libere ale Europei merită asta.”

Membrii parlamentului european Maria Kaljurand și Sven Mikser, personalități de rang înalt în relațiile cu Georgia, au avertizat că proiectul de lege a fost „direct împotriva ambiției declarate a autorităților georgiene de a primi statutul de candidat pentru aderarea la UE”.

„Scopul noii legi, sub pretextul promovării transparenței, este de a stigmatiza activitatea organizațiilor societății civile și a mass-media”, a adăugat declarația acestora.

În discursul său de miercuri, Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul georgian pentru Ucraina.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au ținut steaguri ucrainene în piețele și străzile Georgiei în aceste zile. Vreau să exprim recunoștința pentru imnul nostru național care a fost cântat la Tbilisi. Acesta este respect pentru Ucraina și vreau să-mi exprim respectul sincer pentru Georgia”, a spus președintele ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel