Data publicării:
George Scripcaru, acuzații grave din partea actorilor din Brașov
Actorii teatrului Sică Alexandrescu din Brașov îl acuză pe primarul George Scripcaru că folosește teatrul ca pe un instrument personal. Conform unui comunicat de presă transmis de mai mulți actori, Scripcaru ar fi intervenit pentru stoparea unui protest cu banderole albe din timpul unui spectacol de la Sfântu Gheorghe, ai căror actori voiau să fie solidari cu colegii din Brașov.
Iată comunicatul de presă transmis de cei care se autointitulează grupul protestatarilor din teatrul Sică Alexandrescu, Brașov" :
Ce s-a întâmplat, însă, concret în 8 decembrie? Acelaşi abuz de forţă şi încercare de intimidare! În acea seară, Teatrul „Andrei Mureşanu" din Sf. Gheorghe (teatru dintr-un alt judeţ!!) se pregătea să susţină un spectacol în cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, iar actorii din Sf. Gheorghe îşi propuseseră să joace cu banderolă albă, în semn de solidaritate cu colegii lor din TSA, daţi afară. Însă, cu o oră înainte deînceperea spectacolului, primarul Scripcaru a sunat-o furibund şi a ameninţat-o urlând pe directoarea Teatrului „Andrei Mureşanu" cu repercursiunile pe care le va suporta, acuzând-o inclusiv că va fi vinovată de „deteriorarea relaţiilor dintre Braşov şi Sf. Gheorghe". Iar telefoanele, evident, nu s-au oprit aici, presiunea atingând paliere politice mult mai înalte!
Reacție acerbă
Dincolo de ameninţarea în sine, pornită din obişnuinţa lui Scripcaru că „cine nu joacă cum vreau eu, este duşmanul meu", dincolo de faptul că gestul intră în incidenţa codului penal Art. 206 (1), dacă cea mai paşnică formă de protest, de manifestare a solidarităţii: banderole purtate în timpul unui spectacolul, poate stârni o reacţie atât de acerbă, cu siguranţă că ea este generată de o teamă organică! O disperare ca nu cumva ilegalităţile „ascunse cu grijă sub covor" să iasă la iveală! De aceea, orice gest posibil „riscant" trebuie anihilat din faşă, „cu pumnul în gură", dacă se poate!!!!, astfel ca nimeni să nu mişte în front şi să se păstreze aparenţa unei normalităţi: organizarea unui festival de teatru dedicat „cu dragoste" publicului sau o stagiune „valoroasă" la TSA.
În mod cert, din aceeaşi teamă, dar şi din suficienţa sa de stăpân al Braşovului, cu care nu poate să se pună nimeni, a refuzat Scripcaru să participe la cele două întâlniri pe care Ministerul Culturii le-a propus în ultimele săptămâni pentru dezamorsarea tensiunilor de la TSA şi, tot astfel, a refuzat să accepte ca mediator UNITER-ul.
Actorii au renunțat la protest din cauza presiunilor
Revenind la seara de 8 decembrie, în urma stării de panică instalată din cauza presiunilor, actorii Teatrului din Sf. Gheorghe au renunţat la protestul lor simbolic, singura luare de poziţie fiind, la finalul spectacolului, cea a actorului Bogdan Nechifor (colaborator, în acest spectacol, dar angajat al TSA), care în aplauzele publicului a vorbit despre nevoia de coloană vertebrală şi demnitate a artistului, despre nevoia de a-şi face curat meseria, fără presiuni ale politicului, despre dreptul la exprimare a opiniei, despre nevoia de profesionalism, demascând atitudinea actualei conduceri a TSA.
Seara a fost „completată", ulterior, de prezenţa la cabine a unuia dintre sunetiştii teatrului braşovean, şef de sindicat în acest moment (şi aflat în grupul care „conduce" TSA), alt cetăţean al braşovului cu veleităţi politice (a candidat în vară la funcţia de Primar al Braşovului, din partea unui partid obscur, iar acum este un activ reprezentant al unui alt partid politic). Acesta, în numele directoarei interimare a TSA, şi-a permis să „convoace" actorii teatrului din judeţul vecin cărora a încercat să le ţină o „şedinţă de înfierare" sau de „reeducare", aducându-le acuze.
Teatrul, instrument POLITIC
În acest moment, noi, grupul protestarilor din TSA, considerăm că situaţia de la Teatrul „Sică Alexandrescu" din Braşov a atins o dimensiune fără precedent, care afectează flagrant libertatea şi demnitatea artiştilor din România, atentează ilegal la dreptul de liberă exprimare, imixtiunea politicului în activitatea unei instituţii de cultură fiind una inadmisibilă, ce intră sub incidenţă penală.
În acest sens, grupul protestarilor din TSA cere aplicarea legii, prin scoaterea la concurs a postului de manager! Nu dorim ca teatrul braşovean să fie în aceeaşi stare de ilegaliate în care se află Opera şi Filarmonica, ţinute (în pofida legii!!) în starea de interimat a conducerii, de mai bine de 10 ani! O situaţie pe care primarul Scripcaru o perpetuează pentru a putea păstra controlul, în dorinţa sa de a politiza instituţiile de cultură braşovene (este şi cazul Centrului Cultural Reduta, condus în acest moment de un politruc).
Ditrectorul interimar Viorica Geantă-Chelbea, în doar o lună de când e în funcţie, a reuşit să scoată teatrul din breaslă, din zona culturală şi să-l introducă în zona mediocră şi mocirloasă a politicii braşovene. Iar acest lucru considerăm că trebuie să înceteze imediat!
În demersul nostru suntem susţinuţi de către colegii noştri din breaslă, cărora le mulţumim! Primăria Braşov, Preşedinţia României, Guvernul României, Ministerul Culturii şi UNITER au primit, în această săptămână, o scrisoare deschisă, de sprijin, semnată de peste 500 de artişti români (actori, regizori, critici de teatru, scenografi, dramaturgi) din ţară şi străinătate, de la cele mai reprezentative nume ale artei teatrale româneşti, la tinerii care speră să nu aibă ocazia să joace în teatre aservite politicului, teatre în care nu calitatea artistică şi profesionalismul contează, ci doar gradul de supunere şi de conformarea la cerinţele celor „puşi în funcţie" " se arată în comunicatul de presă al actorilor.
Iată mesajul actorului Bogdan Nechifor din timpul spectacolului:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News