George Potra despre primului bucureștean pedepsit pentru spiritism
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
George Potra despre primului bucureștean pedepsit pentru spiritism
George Potra despre primului bucureștean pedepsit pentru spiritism
Din volumul II al lucrării Din Bucureștii de ieri, Editura Științifică și Enciclopedică, 1990, a istoricului George Potra, la Varia-Curiosa regăsim articolul: „Un boier din secolul al XVIII-lea pedepsit pentru spiritism”, unde Potra îl citează în scrierea sa pe V.A. Urechia. 

„Acesta a fost primul bucureștean cunoscut care „în înțelegere cu duhurile” s-a ocupat cu spiritismul căutând să tălmăcească cele viitoare, dintre care unele se refereau la domnul țării.”  G. Potra scrie că atunci când Alexandru Moruzi a auzit de îndeletnicirea boiernașului pitar Perticari (un judecător de departament) „cu toate că nu punea nici un temei pe spusele duhurilor răspândite prin gura celui ce avea contact cu ele, ca să stârpească o astfel de îndeletnicire, la 5 februarie 1794, a dat un pitac oarecum glumeț (…) destul de aspru în ceea ce privește hotărârea.” 

Dat sub supravegherea egumenului de la Mănăstirea Dealu 

Astfel că Perticari a fost înlăturat din slujbă, dar a fost și trimis sub formă de arest la mănăstirea Dealu. Potra redă documentul pe care îl consideră ca fiind foarte interesant:

„Fiindcă pitarul Perticari se trudește la tălmăcirea de cele viitoare și fiindcă aici în București nu-și poate avea odihna de a putea urma lucrarea acestei trebi mai cu silință cu isihia ce-i trebuie (…) de aceea dar se trimite la mănăstirea Dealului, județul Dâmbovița unde, odihnindu-se, să-și poată lucra treaba aceasta mai bine. (…) Și când nici acolo nu-și va putea avea odihna de-ași putea lucra treaba aceasta, îl vom trimite la vreunul din ostroavele mărei [mării], unde acolo fiind înconjurat de apele mărei, fără de altă supărare va putea lucra cu toată isihia.”  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel