GEORGE G. POTRA a murit. Mesajul lui ADRIAN NĂSTASE
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
George G. Potra a murit a murit în ziua de 17 decembrie 2015. Născut în 9 februarie 1940, George G. Potra a fost istoric și cercetător, ziarist și autor al unui mare număr de lucrări științifice. 

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1962. A făcut studii postuniversitare de științe politice (1980) și de ziaristică (1987). Referent relații în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Naționale Române pentru UNESCO (1967-1969). A fost comentator de politică externă și șef de secție la săptămânalul de politică externă "Lumea" (1969-1973) și, mai târziu, redactor șef al "Redacției publicațiilor pentru străinătate" (1979-1989). După 1990, a ocupat funcția de redactor șef adjunct al cotidianului "Meridian", secțiile știință, literatură, artă (1992-1994), apoi a fost redactor șef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) și director relații publice al Societății Profox (1997-1999). A devenit consilier științific pe lângă Direcția Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Naționale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) și consilier personal al primului-ministru al Guvernului României (2002). A fost director executiv al Fundației Europene Titulescu (din 2002) și director științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale din România (din 2003).

Adrian Năstase a scris, vineri, despre moartea lui George G. Potra, că "George G. Potra a plecat să se intâlnească cu Nicolae Titulescu. S-a născut, practic, atunci când a murit marele diplomat si i-a continuat spiritul. Istoric, diplomat, cercetător, si-a petrecut anii in arhive si in biblioteci. Timp de un deceniu a fost director stiintific al Fundatiei Europene Titulescu. A coordonat numeroase lucrari, ajutăndu-ne să-l re-descoperim pe cel care s-a auto-definit ca „pelerin al păcii". Am trudit impreună pentru a-l păstra pe Titulescu contemporan cu noi, punându-i efigia in marile capitale ale lumii. Un cărturar cu zâmbet ironic, păstrător de amintiri politice si de istorii amuzante. A lăsat in urma sa o intreagă bibliotecă in care a descifrat manuscrise si documente Titulescu, recuperate din diferite locuri din lume. A lasat in urmă prieteni indurerati si o familie ce i-a fost intotdeauna aproape". 

Fostul premier consideră că cel mai bun omagiu în acest ceas trist este să-i publice discursul extraordinar la primirea în 2011 a premiului pe care i l-a înmânat în numele Fundației. 

Vezi aici discursul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel