George Gao, cercetător chinez: Ipoteza despre o scăpare a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă
Autor: Valentina Miu | Publicat pe: 30 mai 2023, 14:46
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Un fost cercetător guvernamental de top din China a declarat că posibilitatea ca virusul care declanşează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă, transmite DPA.

Părerea profesorului George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care a respins orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.

George Gao, fostul director al Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CDC), a spus pentru podcastul 'Fever: The Hunt for Covid's Origin', difuzat de BBC Radio 4:

„Întotdeauna poţi să suspectezi orice. Aşa este ştiinţa. Nu trebuie să excluzi nimic”.

Cercetătorul asiatic este în prezent vicepreşedintele Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, după ce anul trecut a părăsit CDC, unde a jucat un rol esențial în reacţia împotriva pandemiei de COVID-19 şi în eforturile depuse pentru a identifica modul în care aceasta s-a declanşat.

Ambasada Chinei în Regatul Unit a transmis pentru BBC următoarea declaraţie:

„Aşa-zisa 'scurgere din laborator' este o minciună creată de forţe anti-chineze. Este motivată politic şi nu are nicio bază ştiinţifică”.

Convingerea potrivit căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil” de origine - deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Potrivit unor relatări BBC, mulţi oameni de ştiinţă spun că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală - virusul s-a răspândit de la animale la oameni - reprezintă scenariul cel mai probabil.

Opinia că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfăşurate pentru a asigura o mai bună înţelegere asupra ameninţărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie. În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, despre care se ştie deja că studiază de mulţi ani diverse coronavirusuri.

Cercetătorul asiatic a precizat pentru BBC că un fel de investigaţie oficială asupra WIV a fost deja realizată şi că 'laboratorul a fost reverificat de experţi din acest domeniu. George Gao a menționat că nu a văzut deocamdată rezultatele anchetei, dar a 'auzit' că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar.

„Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele. Nu au găsit nicio deficienţă”. Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei. O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este 'extrem de puţin probabil' ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?