George Copos a primit patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria Română I
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
copos dece
copos dece

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, în dosarul Loteria Română I. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată prin recurs, transmite Rtv.

Judecătoria Sectorului doi din Capitală a decis condamnarea lui George Copos la patru ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscală. Copos ar fi cumpărat prin firmele sale, un pachet de 38 de spații comerciale, prin intermediari și persoane fizice, pentru ca în final urma acestor tranzacții să fie pierdută. Loteria Română a plătit pentru aceste spații o sumă de 5 milioane de euro.

Dosarul este înregistrat încă din anul 2004. George Copos mai are un dosar de acest fel pe rol, numit Loteria Română II.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată), potrivit Mediafax.

Acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.

În rechizitoriul se arăta că Nicolae Cristea - fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) - a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999.

În 2002 Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei, susţin procurorii. În privinţa acestor sponsorizări, procurorii au menţionat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strânse dintre Copos şi Cristea.

Procurorii au mai menţionat că relaţia de "afaceri privilegiate" dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.

În 9 decembrie 2009, instanţa supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanţa Judecătoriei Sectorului 2. Magistraţii instanţei supreme au admis, astfel, excepţia necompetenţei instanţei după calitatea persoanei în acest dosar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel