George Baltă, la Bucharest Marathon. Lecție pentru români: Hai și tu!
Fostul rugbist George Baltă, rămas paralizat în urmă cu 12 ani după un accident petrecut pe teren, arată încă o dată că nu există limite pe care să nu le învingi dacă ai dorință și motivație.
Omul căruia medicii nu i-au dat șanse la viață a luptat cu el însuși și a ajuns o persoană independentă și sportivă. Acum vrea să le dovedească și celorlalți că este important să nu renunți și să-i ajuți și pe ceilalți să-și ducă luptele, tocmai de aceea a decis să alerge în weekendul 13-14 octombrie la Maratonul Internațional București, pentru prima dată pentru cei 170 de copii cu autism aflați în programul de terapie al Asociației pentru Terapie Comportamentală Aplicată.
"Autismul nu este o condamnare pe viață. Însă poate deveni dacă nu ne implicăm cu toții. Cunosc foarte bine ce înseamnă să ai nevoie de ajutor și asta m-a făcut să alerg pentru această cauză." – George Baltă.
O mulțime de oameni se implică
Peste 150 de alergători vor participa la Maratonul Internațional București, conduși de deviza lui Morgan Freeman, "Schimbăm lumea pas cu pas, cu câte un mic act de generozitate", pentru cei 170 de copii cu autism. Ambasadorul ATCA, Andrei Gligor, vine direct din Chile, unde, în ciuda greutăților întâmpinate, a terminat în primii zece ultramaratonul din deșertul Atacama, 250 de kilometri parcurși în cel mai arid deșert din lume. Campaniei de strângere de fonduri s-au alăturat și Tudor Colțan cu Legal Runners, Bogdan Toader, cel mai tânăr ultramaratonist din România, omul de afaceri Constantin Paraschiv și mulți alții, cu același scop: participarea lor să acopere cât mai multe ore de terapie pentru copiii cu autism. În acest fel, micii pacienți primesc șansa ca pe viitor să ajute ei, la rândul lor, pe alții.
"Alerg pentru normalitate, pentru ca acești 170 de copii din centrele ATCA să poată privi spre viitor cu bucurie și încredere. Nu putem să facem toată lumea un loc mai bun, dar putem, cu siguranță, să facem lumea lor mai bună." – Andrei Gligor
Cum se fac înscrieri
Înscrieri pentru Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon se mai fac pe 12 și 13 octombrie, la cortul organizatorilor, din Piața Constituției, iar alergătorii, implicit copiii cu autism, pot fi susținuți prin donații pe paginile lor de galantom. Orice sumă ajută ATCA să le ofere copiilor din centrele lor ore de terapie ABA, esențială pentru salvarea lor. Terapia ABA îi învață pe copiii cu tulburări de spectru autist să cunoască lumea, să relaționeze, să se dezvolte și să primească șansa de a deveni adulți autonomi.
"Autismul este o carapace groasă pe care copiii o poartă încă de la naștere. Ceea ce facem noi, ca terapeuți, este să modelăm această carapace, să creăm ferestre prin care lumea, cu tot ceea ce oferă, poate ajunge la ei cât se poate de mult. O facem cu răbdare, pentru că lucrăm cu fiecare copil cel puțin 20 de ore pe săptămână, câteodată chiar și 40, timp de peste un an de zile." – Anca Dumitrescu, psiholog, președintele ATCA.
ATCA este singura instituție din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate analiștilor comportamentali. Cu o experiență de 10 ani în domeniu, Asociația a deschis anul acesta al doilea centru de terapie și susține terapia pentru 170 de copii cu tulburări comportamentale și din spectru autist, precum și cursuri pentru cadrele didactice și părinți din toată țara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News