Data publicării:
George Baltă, interviu. Povestea omului căruia un accident i-a dat viața peste cap
Într-o zi de 11 martie, viaţa rugbystului George Baltă a luat o turnură neaşteptată. Un accident pe teren, în timpul unui meci, a reprezentat începutul unei noi vieţi. George a rămas paralizat de la piept în jos, însă nu a cedat în faţa destinului.
Contactat de DC News, George Baltă ne-a oferit un interviu în exclusivite:
10 martie 2006. Ce îţi aduci aminte din acea zi?
10 martie îmi aduce aminte că am avut antrenamentul căpitanului, ultimul antrenament înainte de un meci, fiind condus de către căpitanul echipei. A fost un antrenament bun, în care am pus la punct toate detaliile. Mă simțeam pregătit.
11 martie 2006. Data care ţi-a schimbat viaţa. Cum ţi-o reaminteşti acum, la mai mult de un deceniu?
Îmi aduc aminte că era o zi înnorată și că la horoscop îmi spunea ceva de genul că o să am o zi plină de realizări. Din păcate, accidentarea mi-a luat puterea de a sta în picioare. Acum, la 11 ani de la accident, pot spune că este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. Am început să văd ce înseamnă viața şi să apreciez tot ce îmi oferă ea. Am cunoscut oameni minunați și am înţeles ce înseamnă prietenia adevărată.
Ai parcurs un drum lung. Cine şi cum este George Baltă la final de 2017?
La sfârșit de 2017, George este, în primul rând, un om simplu cu o viață complicată. Este un om care caută noi provocări, este maratonist, primul bărbat model în scaun cu rotile din România, speaker motivațional și un om cu două job-uri. Este un om care caută să fie din ce în ce mai bun.
Reîntorcându-ne în trecut, am înţeles că ai încercat toate metodele de care auzeai că te-ar putea ajuta, cum ar fi bioenergie. Care a fost cea mai atipică experienţă?
Oh, cea mai atipică terapie mi s-a părut că a fost cea în care am fost pus să ţin pe cap într-o căciulă trei ouă. Mi s-a spus că aș fi fost otrăvit cu metale grele și în felul acesta le pot scoate.
Discriminare - în ţara noastră, acest concept se manifestă pe planuri multiple. Când te-ai simţit discriminat ultima oară?
Discriminat mă simt în fiecare zi din cauza acestei Românii inaccesibile. Dar România are oameni frumoși și care ajută dacă este nevoie. Am învățat să văd partea plină a paharului.
Integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap - ce notă i-ai da României la acest capitol şi de ce?
Aici se lucrează mult în sensul acesta. Suntem un grup de persoane cu dizabilități care am avut curajul să deschidem gura şi să tragem un semnal de alarmă, noi suntem capabili de multe.
De la 1 la 10, aș da un 6-7.
Numărul persoanelor care manifestă semne ale depresiei este în creştere. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre numărul celor care recunosc că suferă de depresie şi vorbesc deschis despre acest lucru. Tu te numeri printre excepţii. Într-un interviu spuneai că, mai mult de un an, ai avut o „depresie cruntă". Cum ai reuşit să treci peste?
Așa este, m-am luptat mult cu depresia. Am fost luat cu forța şi dus la psiholog. Doamna doctor mi-a pus psihicul pe picioare şi acum fac terapie de două ori pe an. Am avut noroc de familie şi prieteni care mi-au înţeles stările şi au rămas lângă mine necondiționat.
Alături de tine, Mihaela Rădulescu şi-a petrecut o zi într-un scaun cu rotile. Povesteşte-ne despre această experienţă.
Este adevărat. Îmi doream de mult ca o persoană publică să experimenteze asta. Doamna Mihaela Rădulescu a acceptat şi mă bucur că a conștientizat şi a tras câteva semnale de alarmă, că nu este un lucru uşor. Avem nevoie de oameni cu influență pentru a schimba în bine mentalitatea acestei țări.
[citeste si]
Eşti ambasador la Wings for Life World Run. Ce presupune acest lucru?
În niciun caz să te plimbi cu mașini scumpe cu stegulețe. În primul rând, este o onoare pentru mine să fiu ambasadorul acestei fundații. Misiunea mea este să fac oamenii pe două picioare perfect funcționale să înțeleagă că oamenii în scaun cu rotile au nevoie de ajutorul lor.
Cum? Alergând la o cursă specială. Toate fondurile strânse merg către găsirea unui remediu pentru traumatismele coloanei vertebrale. Fiecare pas şi km grăbesc recuperarea noastră.
Dacă ai putea să-i îndemni pe toţi să facă un lucru, care ar fi acela?
Acelaşi pe care încerc să îl fac şi eu: să fie mai buni decât ieri.
Pe lista ta de dorinţe se aflau saltul cu paraşuta şi o vizită la Roma. Le-ai îndeplinit. Ce urmează?
Am foarte multe dorințe, însă una care arde tare acum este să asist la un meci al echipei naționale de rugby a Scoţiei.
FOTO Facebook / George Baltă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News