Geoană, anunț de la București: Sprijinul imediat pentru poporul ucrainean trebuie pe deplin pregătit şi susţinut/ video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Mircea Geoană   Foto: Crișan Andreescu
Mircea Geoană Foto: Crișan Andreescu
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, subliniază că sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse, trebuie pe deplin pregătit şi susţinut.   

'În aceste momente, cel mai important este sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse, şi trebuie să ne asigurăm că este pe deplin pregătit şi susţinut', a scris el, miercuri, pe Facebook.

Geoană aminteşte că prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti a fost dedicată discuţiilor despre unitatea din cadrul Alianţei şi continuarea sprijinului pentru Ucraina.

'Alături de aliaţii noştri ne-am luat angajamente suplimentare faţă de Pachetul Cuprinzător de Asistenţă al NATO pentru Ucraina, care va finanţa sprijin neletal, inclusiv combustibil şi generatoare. Tot ieri a avut loc Reuniunea Ministerială de Externe a G7, unde am discutat angajamentele privind mecanismul de coordonare a infrastructurii de urgenţă pentru a ajuta Ucraina', adaugă secretarul general adjunct al NATO.

Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO de la Bucureşti continuă miercuri. În cea de a doua zi a reuniunii se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie.

Ulterior, va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, notează Agerpres.

Mircea Geoană, despre Republica Moldova: A fi neutru nu înseamnă a fi slab. Prezenţa ministrului moldovean la ministeriala NATO, reinterpretare a ce înseamnă neutralitate

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, anunţă o relaţie strânsă cu Republica Moldova şi îi asigură pe moldoveni de sprijinul constant al Alianţei.

Acesta a punctat că prezenţa ministrului Apărării din Republica Moldova la ministeriala NATO de la Bucureşti poate reprezenta "începutul unei reinterpretări a ceea ce înseamnă neutralitate pentru Republica Moldova". 

Într-un interviu pentru DC News, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre situația din Republica Moldova și ajutorul pe care România și în general, NATO îl oferă acesteia.

”Războiul pe care Rusia l-a început acum 9 luni împotriva Ucrainei provoacă efecte în Ucraina, dar și la nivelul țărilor europene. Inclusiv în Rep. Moldova care este o țară neutră prin Constituție, iar acest lucru este respectat de către NATO. Este decizia fiecărei țări să își aleagă alianțele și direcția pe care o doresc. Realitatea este că Rusia este un jucător agresiv și imprevizibil și acest lucru produce consecințe de analiză strategică și la Chișinău, și la Helsinki, Stockholm, Tbilisi și la București, Washington, Beijing... și peste tot. De aceea, ceea ce am vorbit cu partenerii noștri moldoveni, cu care avem o relație foarte strânsă și la NATO, este că a fi neutru nu înseamnă a fi slab din punctul de vedere al apărării”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a mai subliniat faptul că Rep. Moldova are nevoie de susținere imediată pentru a face față provocărilor legate de securitate și mai ales de energie.

”În clipa de față, Rep. Moldova încearcă să obțină susținere din partea aliaților și din partea Uniunii Europene pentru a putea să își rezolve problemele imediate care sunt legate de securitate și de energie și reziliență economică. Şi o luptă agresivă pe care Rusia o duce aproape pe față de a provoca instabilitate și de a folosi nemulțumirea socială care există pentru a răsturna un guvern pro european de la Chișinău. Aceasta este realitatea”, a mai spus Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel