Data publicării:

Generaţiile lui Nichita Stănescu sau Ion Stratan, comparaţie cu autorii de azi. Daniel Cristea-Enache: Nu li s-au ataşat calificativele cele mai flatante

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Cultura
WhatsApp
Daniel Cristea-Enache
Daniel Cristea-Enache

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a explicat care sunt ultimele generaţii din literatură şi cu ce se diferenţiază acestea.

Alegeri prezidentiale 2024

"Generaţiile de vârstă sunt trei într-un secol, o dată la 33 de ani. Sunt diferite paliere generaţionale şi trei asemenea generaţii încap într-un secol. În literatură lucrurile stau diferit, fiindcă sunt epoci mai îngăduitoare cu schimbarea şi cristalizarea unor generaţii noi şi sunt epoci în care o generaţie nouă apare mai greu.

Aş începe cu generaţia războiului, a celor care erau tineri când a venit Al doilea Război Mondial, s-a mai numit şi generaţia pierdută fiindcă după război a venit comunismul peste ei în estul Europei şi în România. Apoi a fost epoca mizerabilă a realismului socialist în care literatura devenise un fel de instrument propagandistic pentru partidul unic şi apoi, din anii 60 vine o generaţie tânără extraordinară, generaţia lui Nichita Stănescu. Apoi după 20 de ani apar cei din generaţia 80: Mircea Cărtărescu, Ion Stratan, Mariana Marin şi în mod firesc, după Revoluţie, avem şi o generaţie căreia nu i s-au ataşat calificativele cele mai flatante, generaţia 2000, cei încă tineri care au debutat editorial după anul de răscruce 2000", a explicat criticul literar Daniel Cristea-Enache într-un interviu acordat DC News.  

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel