Generalul Ștefan Dănilă, despre avionul misterios care a survolat România: Exista riscul să se prăbușească peste o localitate
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Generalul Ștefan Dănilă, despre avionul misterios care a survolat România: Exista riscul să se prăbușească peste o localitate / Foto: Pixabay, de Brigitte Werner
Generalul Ștefan Dănilă, despre avionul misterios care a survolat România: Exista riscul să se prăbușească peste o localitate / Foto: Pixabay, de Brigitte Werner
Generalul Ștefan Dănilă a vorbit despre avionul neidentificat care a intrat miercuri în spaţiul aerian al României.

Generalul în rezervă Ștefan Dănilă spune că exista riscul ca pilotul avionului misterios care a intrat miercuri în spaţiul aerian al României să se panicheze, iar aeronava să se prăbușească peste o localitatea din țara noastră. 

„Exista riscul ca pilotul panicat să piardă controlul aeronavei și să se prăbușească peste o localitate sau peste un obiectiv. Exista un risc ținând cont că acea aeronavă era pilotată de un om sau de piloți care nu aveau legătură cu solul”, a explicat pentru Știrile ProTv generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei și fost pilot MIG 21 LANCER.

Ștefan Dăncilă: Dacă ar fi existat un indiciu că acel avion are intenții ostile atunci s-ar fi cerut autorității naționale de comandă ordinul pentru intervenție

Avionul suspect a fost interceptat și escortat pe rând de avioane de luptă din Ungaria și din România, dar a ignorat toate apelurile de identificare lansate de acestea. În cele din urmă a aterizat în Bulgaria, unde autoritățile locale au găsit ulterior avionul, dar nu și pe piloții acestuia. Vezi mai mult AICI.

„Singura soluție pentru avionul interceptor era să intre în formație cu avionul interceptat și să facă un viraj în lateral pentru a-i indica avionului interceptat să aterizeze. Din câte am înțeles s-au făcut aceste manevre, avionul și-a continuat zborul, iar conform regulilor aviației civile, piloții interceptori pot doar să supravegheze ca avionul să zboare în continuare fără să se abată de la traiectul pe care îl avea. Dacă ar fi existat un indiciu că acel avion are intenții ostile atunci s-ar fi cerut autorității naționale de comandă ordinul pentru intervenție”, spune general (r) Ștefan Dănilă, fost pilot MIG 21 LANCER.

VEZI ȘI: Autorităţile bulgare îl caută pe pilotul avionului misterios care a survolat mai multe ţări est-europene

"Exista riscul ca pilotul panicat să piardă controlul aeronavei și să se prăbușească peste o localitate"

”De regulă, se interceptează, se ajunge la vedere cu un avion de viteză mai mică și se păstrează în raza vizuală, se execută un fel de orbită adică de patrulare prin rotirea avioanelor în jurul celui interceptat. Oricând exista un risc. Exista riscul ca pilotul panicat să piardă controlul aeronavei și să se prăbușească peste o localitate sau peste un obiectiv. Exista un risc ținând cont că acea aeronavă era pilotată de un om sau de piloți care nu aveau legătură cu solul”, a explicat Dănilă.

De ce ministerul nu a dat ordinul pentru deschiderea focului asupra avionului

”Nu trebuie să pună în pericol nici avionul, nici pilotul. Nu trebuie să-i creeze panică acelui pilot. Trebuie doar în măsura în care poate să-l convingă să vină la aterizare în siguranță atunci va face lucrul ăsta. Dacă pilotul civil este în stres, este în panică, nu are sens să periclitezi acest zbor pentru că el la un moment dat va ateriza. Nu a fost necesar ca ministrul să dea ordinul pentru executarea focului întrucât avionul nu a avut intenții ostile”, a mai spus General (r) Ștefan Dănilă.

VEZI ȘI: MApN, precizări despre avionul din Ungaria care a survolat România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel