Generalul Lecointre: Autonomia strategică a UE, o ''urgenţă''
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Generalul Francois Lecointre  crede că este 'urgent' ca Europa să aibă o apărare colectivă proprie pentru a-şi asigura autonomia strategică în contextul 'punerii în discuţie a multilateralismului' şi al 'fragilizării alianţelor'.

Un lucru este sigur: viitorul apărării ţărilor de pe continent nu poate fi conceput în afara cadrului european, a declarat generalul Francois Lecointre la Universităţile de vară pentru apărare (UED, 10-11 septembrie) la Versailles-Satory, în suburbiile pariziene.

Într-un context de punere sub semnul întrebării a multilateralismului, de fragilizare a alianţelor şi de basculare spre un nou centru de gravita mondial situat între Statele Unite şi Asia, continentul va trebui să înfrunte singur şi - din ce în ce mai mult - prin forţe proprii toate tipurile de ameninţări: terorism, război hibrid, război cibernetic, migraţie', a spus el. 'Scopul este clar: să reuşim să construim împreună o autonomie strategică europeană', a subliniat generalul Lecointre, estimând că este ceva 'urgent'.

Fondul European de Apărare

UE încearcă să se adapteze în faţa intenţiei declarate a preşedintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei. Un Fond european de Apărare va fi înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a UE.

Parisul a lansat, de asemenea, împreună cu opt ţări, între care Germania, o iniţiativă europeană de intervenţie (IEI) pentru intensificarea schimburilor între statele majore din aceste ţări, astfel încât să fie în măsură să efectueze rapid o operaţiune militară, o evacuare a cetăţenilor sau pentru a acorda asistenţă în caz de dezastru.

Vezi și: Trump-Juncker, întrevedere. Reacţii în Europa privind acordul economic



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel