Generalul Cristian Barbu: Riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30%
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Generalul Cristian Barbu: Riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30% / Foto: Pixabay, de mohamed Hassan
Generalul Cristian Barbu: Riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30% / Foto: Pixabay, de mohamed Hassan
Generalul Cristian Barbu susține că riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30%.

Generalul în rezervă Cristian Barbu a vorbit despre războiul din Ucraina. Acesta a avertizat că riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30%.

"Există această posibilitate a unor lovituri nucleare având în vedere faptul că doctrina militară a Rusiei vorbește despre introducerea unor lovituri nucleare tactice în schemele de apărare sau în schemele de luptă.", a spus Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.

Cristian Barbu: Orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare

Expertul a mai explicat că lucrurile nu sunt deloc clare pentru ruși, iar conducerea politico-militară a operațiunilor nu exclude o folosire a lor. În situația în care pierde teren, Moscova ar fi mult mai tentată să apeleze la arsenalul nuclear, potrivit generalului Cristian Barbu.  

"Cred că au înțeles și liderii europeni că orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare.", a declarat expertul militar.

Numărul de focoase nucleare de pe glob

"Trebuie spus că dacă numărul de focoase nucleare de pe glob a rămas cam același, undeva în jur de 13.000, tactice și strategice, există, totuși, și vedem asta în fiecare zi, o încordare a mușchilor în ce privește dezvoltarea de sisteme purtătoare ale acestor containere nucleare. Că sunt rachete, că sunt obuze, că sunt diverse alte soluții, se încearcă de la lansări supersonice cu bătaie medie, la bătaie mare. Observăm că toată lumea dezvoltă acest domeniu al lansării", a mai spus generalul Barbu.

"Ca să faci o astfel de rachetă înseamnă costuri extraordinare și nu o construiești ca să trimiți 200 de kilograme de explozibil convențional la 15.000 de kilometri, nu e eficient, mai bine nu o trimiți. Ca să dezvolți așa ceva, înseamnă că te-ai gândit la un container nuclear. Înseamnă că lucrurile, cel puțin conceptual, au depășit faza de descurajare și dezechilibrare nucleară.", a adăugat acesta.

"Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%"

"Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%. (...) Norocul nostru, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina, norocul nostru este că, totuși, SUA și Marea Britanie au anunțat că, în cazul în care vor fi folosite arme nucleare pe teritoriul Ucrainei, vor interveni în mod serios. Această decizie a echilibrat situația.", a explicat analistul militar.

Cum încearcă Putin să justifice invazia Ucrainei. "Decizia Rusiei a fost forțată, dar necesară"

În urmă cu câteva zile, președintele rus Vladimir Putin a spus că decizia de a efectua o operațiune specială în Ucraina a fost un pas forțat, dar necesar.

"În situația actuală, pe fondul creșterii riscurilor și amenințărilor pentru noi, decizia Rusiei de a conduce o operațiune militară specială a fost forțată, dificilă, desigur, dar necesară.", a spus Vladimir Putin, vineri,la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, scrie Interfax.

Potrivit acestuia, "aceasta este decizia unei țări suverane, care are un drept necondiționat, bazat, de altfel, pe Carta ONU, de a-și apăra securitatea".

El a declarat că "Occidentul a căutat nu numai să pună în aplicare scenariul "anti-Rusia", ci a condus și o dezvoltare militară activă a teritoriului ucrainean, literalmente l-a pompat cu armele și consilierii săi militari". "În general, nimeni nu acordă atenție dezvoltării economiei oamenilor care locuiesc pe acel teritoriu.", a mai spus Putin. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel