Gena îmbătrânirii cerebrale a fost identificată
Data publicării:
Autor: Andreea Marinas
WhatsApp
Persoanele care dețin unele variante de TMEM106B suferă o îmbătrânire a creierului accelerată și sunt mai predispuse să sufere de boli neurodegenerative.

Moartea neuronilor, pierderea controlului asupra mișcărilor, lipsa echilibrului, demența. Există o listă lungă de probleme cauzate de factura biologică, în timp, încarcă creierul. Dar ce cauzează îmbătrânirea creierului? Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Columbia, SUA, au descoperit o genă care este direct legată de această problemă și care, după 65 de ani, influențează riscul de boli neurodegenerative.

Oamenii de știință Asa Abeliovich și Herve Rhinn au analizat materialul genetic al unui număr de 1.904 de eșantioane de creiere umane sănătoase și au identificat o genă numită TMEM106B, ale cărei variante interferează în cortexul frontal, regiunea responsabilă pentru cea mai mare parte a activității creierului.

[citeste si]

„Dacă te uiți la un grup de bătrâni, unii par mai în vârstă decât alții. Același lucru este valabil și în ceea ce privește acea regiune a creierului. Rezultatele noastre arată că persoanele care au variante de risc ale acestei gene au un cortex frontal care pare cu 12 ani mai în vârstă decât cel al persoanelor care au variante de protecție”, explică Rhinn pentru El Pais.

Ipoteza lui, publicată în revista științifică Cell Systems, este că TMEM106B face parte dintr-o rețea de reziliență, care determină modul în care creierul face față factorilor de stres legați de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel