Gelu Duminică, despre scrisoarea emoţionantă a unui elev către dascăl: Când citeşti aceste rânduri nu te mai interesează fluturaşul de salariu! Într-o lume urâtă, frumosul nu mai pare credibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Scrisoarea anonimă a elevului care şi-a impresionat profesoara până la lacrimi a făcut senzaţie pe internet. Gelu Duminică a lăudat gestul autorului rândurilor de pe hârtie.

O profesoară de Istorie de la Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara a primit o scrisoare anonimă de la un elev, pe care a făcut-o publică. ”Am trăit cel mai emoționant moment din cariera mea”, a spus ea.

Elevii de la Colegiul Pedagogic din Timișoara au pus în școală o cutie în care puteau fi lăsate mesaje și scrisori de apreciere. Una dintre scrisori era adresată profesoarei de Istorie Angela Dumitrescu.

Între timp, confesiunea în scris a tânărului a ajuns virală. Sociologul Gelu Duminică a comentat gestul elevului, în direct la Digi24:

"Nu e singular cazul, sunt foarte multe cadre didactice care îşi înţeleg menirea şi care oferă şi suflet copiilor. Ăsta este rolul unui dascăl! Vă daţi seama că noi, profesorii, suntem plătiţi pentru cea mai frumoasă meserie din lume care ne dă dreptul să ne jucăm şi cu mintea şi cu sufletul unui om. Îţi creşte inima în momentul în care citeşti astfel de lucruri. Ca profesor, lăcrimezi, te simţi apreciat iar în momentul ăla nu mai contează cantitatea de bani pentru că ştii că ai o tonă de iubire din partea elevilor tăi. În momentul în care îi tratezi cu respect, îţi vor întoarce respectul înzecit. Ei sunt conştienţi că nu eşti acolo ca să oferi adevărul absolut, ci eşti doar un facilitator de informaţie. Şi trebuie să-i faci să înveţe şi după ce pleacă de la tine din sală. În momentul ăla ţi-ai făcut treaba de profesor! În momentul în care intri în clasă e emoţia aia între tine şi elev care înseamnă bucuria învăţării. Şi nu învaţă numai ei de la noi. Eu învăţ foarte mult de la studenţii mei.

Cel mai mult mi-a plăcut discreţia pe care acest elev a avut-o, nu-şi doreşte să se ştie cine este, ci îşi doreşte doar ca doamna profesoară să înţeleagă că este cu adevărat o inspiraţie pentru ei. În momentele cele mai grele citeşti scrisoarea asta... ştii cum îţi ia durerea cu mâna! Dacă ne uităm în devenirea fiecăruia dintre noi găsim cel puţin o doamnă sau domn profesor care ne-a făcut sufletul să înflorească. Nu, nu sunt excepţii! Numai că într-o lume urâtă frumosul nu mai pare credibil. Dar nu toată lumea e aşa. Însă nouă, ca în mitul peşterii, ni se arată numai asta tindem să credem că toată societatea e numai aşa. Simţim nevoia să zicem mai degrabă "huo" decât "bravo"."

Scrisoarea anonimă pentru profesoara de Istorie

”Dragă doamnă Dumitrescu,

Sau stimată? Nu... Această scrisoare este pentru cineva drag. Rândurile următoare sunt scrise cu sinceritate de către un elev care nu iubește istoria, ci matematica, numerele și punctele ce trebuie marcate la coș. Cu toate acestea, orele dumneavoastră mă fascinează. În ”vasta” mea experiență de elev, am mai întâlnit un singur profesor atât de pasionat de predare și de materia lui. Mă tem că dacă îi voi dezvălui numele, acesta vă va conduce la mine și aș vrea să fiu anonim. Însă, vreau să știți că dânsul mi-a deschis ochii spre o latură a lumii și mai ales a sistemului de învățământ pe care nu mi-aș fi imaginat-o niciodată. El este modelul meu și cel care m-a făcut să realizez că sunt o persoană cu ambiție, cu capacități rafinate și idealuri în viață.

Orele dumneavoastră de Istorie mă teleportează înapoi în fața dragului meu profesor și vă mulțumesc pentru asta. Totuși, nu acesta este motivul pentru care vă admir. Vă admir trăirea cu care susțineți fiecare oră. Adesea am fiori pe șira spinării când vă văd atât de aprinsă în subiect. Vă admir ritmul accelerat și clar al discursului, care este amețitor în cel mai bun sens. Vă admir stilul de îmbrăcăminte elegant și subtilele accesorii tradiționale. Sunteți o profesoară fascinantă și sper că nu vă veți pierde flacăra din privire, răbdarea pentru noi sau pofta de viață.

Dacă vă simțiți slăbită de puteri, amintiți-vă de această persoană ce a scris aceste rânduri. Mă rog ca toate eforturile dumneavoastră să fie răsplătite și vă mulțumesc încă o dată că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi, omuleții în formare.

Sper ca în această zi să vă simțiți mai iubită ca întotdeauna”, a scris elevul în scrisoare.

Reacţia profesoarei

”Astăzi am primit această scrisoare și am trăit cel mai emoționant moment din cariera mea de 26 de ani de când lucrez cu elevii, citind-o în cancelarie, într-o pauză. Sunt de obicei cerebrală și autocritică și nu mi-am imaginat că un elev/elevă ar considera că orele mele de istorie sunt "fascinante".

Recunosc că doar atmosfera de la orele mele, acolo, în clasă, mă face să rămân într-un sistem care nu recompensează prea mult munca și valoarea. Și este o profesie de vocație care te consumă, dar concomitent "te încarcă". E un paradox, dar așa simt eu. Și mai recunosc că subestimez des puterea cuvintelor. Scrisoarea este anonimă și a fost pusă în cutia cu scrisori/mesaje de Valentine's Day a Consiliului elevilor - o inițiativă care a creat o mare efervescență astăzi în școală. 

A fost o surpriză uriașă să văd că am și eu una. Mulțumesc, dragă elevule/dragă elevă, pentru că am șansa să lucrez cu tine și pentru că mă lași să te inspir, căci în fiecare zi, inspirația mea sunteți voi, elevii mei!”, a transmis profesoara Angela Dumitrescu, într-o postare făcută pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel