Geanin Șerban, despre situația deșeurilor: Prevederile legale nu ajută sistemul. Nu putem spune că suntem într-o criză a deșeurilor, dar cu siguranță suntem într-o criză a dialogului/ video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
FOTO: CRIȘAN ANDREESCU
FOTO: CRIȘAN ANDREESCU
Geanin Șerban, Președintele Asociației OIREP Ambalaje, a participat la Conferința DC News „Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”, unde a vorbit despre măsurile legislative privind deșeurile.

„Modificările legislative lămuresc situația, ajută, încurcă? Cum vă raportați la modul de constituire al garanțiilor, confirmarea cantităților intrate în acest sistem?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Cu siguranță cei care au inițiat această ordonanță de urgență consideră că prevederile menționate ajută la sistem și sper să aibă dreptate. Noi, care în cursul anului trecut și până săptămâna trecută, când a fost dezbătută și aprobată legea de aprobare a acestei ordonanțe, am încercat să aducem argumente din piață, încercând să arătăm factorilor de decizie că aceste prevederi legale nu ajută, în acest moment, sistemul, uneori chiar îl încurcă.

Gestionarea deșeurilor este un domeniu provocator și există, în această perioadă, provocări cumulate foarte mari, asumate de România, impuse de Comisia Europeană. Aș menționa cel puțin patru: creșterea obiectivelor pentru anul 2023 numai la plastic este o creștere de la 22,5 la 35%, deci aproape 60% creștere de obiectiv.

Avem discuții pentru mutarea punctului de măsurare a cantităților care se iau în calcul la realizarea obiectivului în sensul în care această sticlă de pet, dusă la reciclatorul de pet, nu va fi luată în considerare în totalitate, se va scădea cantitatea dopului, a etichetei, dar la nivel european s-au făcut calcule și presupune, această modificare, o creștere de 10% a cantităților colectate pentru aceeași cantitate de deșeuri, considerată ca fiind reciclată.

Mai este presiunea pe reciclarea plasticului. Știți acea penalitate de 800 de euro pentru fiecare tonă introdusă pe piață și nereciclat, iar dacă vorbim de România, este o provocare și o oportunitate apariția SGR-ului, începând cu 1 decembrie 2023, care ne determină pe toți în sistem să regândim. Vorbim de o anumită infrastructură care trebuie reașezată, trasee, vorbim de frecvența de colectare și ne duce și spre  o soluție: creșterea gradului și eficienței de colaborare între noi, OIREP - cei care finanțăm și gestionăm banii puși la dispoziție de producători pe care trebuie să-i dăm primăriilor care să-și acopere costurile în întregime de colectare.

Nu putem spune că suntem într-o criză a deșeurilor, dar cu siguranță suntem într-o criză a dialogului și a managementului pentru că în ultimul timp există aproape un dialog surd între privat și stat.", a spus Geanin Șerban.

Mai multe ascultați aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel