Gazprombank va deschide conturi speciale pentru „țările neprietenoase”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Gazprombank a fost desemnată să deschidă conturi în ruble pentru cumpărătorii de gaze din „țări neprietenoase”.

Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaze din „țările neprietenoase” și va vinde valută pentru conversia în ruble pentru plata gazului la licitațiile Bursei de la Moscova, a informat joi agenția de știri de stat rusă TASS.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că, conform unui nou decret semnat privind tranzacționarea cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi (citește AICI).

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri virtuale pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene ruse afectate de sancțiunile occidentale.

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească în termen de 10 zile procedura de deschidere a conturilor speciale în valută pentru cumpărătorii străini de gaze.

„Într-o situație în care sistemele financiare ale țărilor occidentale sunt armate și companiile din aceste țări refuză să-și execute contractele cu băncile, companiile și persoanele fizice ruse și când activele în dolari și euro sunt înghețate, nu are rost să folosească monedele acestor țări”, a spus Putin.

„Vom continua să ne mișcăm în mod constant și sistemic în această direcție, ca parte a unui plan pe termen lung”, a adăugat președintele rus, conform CNN.

Germania şi Franţa insistă pentru plata gazelor în euro

Germania şi Franţa au insistat, joi după-amiază, pentru continuarea efectuării plăţilor pentru gaze în euro sau eventual în dolari, fără nicio conversie în ruble, iar cele două ţări se pregătesc pentru eventuala întrerupere a livrărilor.

„Contractele prevăd că plăţile sunt efectuate în euro, iar uneori în dolari. Eu am transmis clar în discuţia cu preşedintele Vladimir Putin că lucrurile vor rămâne aşa. În orice situaţie, companiile care vor să efectueze plăţile în euro trebuie să poată face acest lucru", a afirmat joi după-amiază cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Germania este pregătită pentru toate posibilităţile. "Noi suntem pregătiţi pentru orice decizie ar putea lua Vladimir Putin", a declarat Robert Habeck într-o conferinţă de presă organizată împreună cu ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. „Poate apărea o situaţie în care, începând de mâine, să nu mai existe gaz rusesc, trebuie să fim pregătiţi pentru acest scenariu şi ne pregătim", a declarat, la rândul său, Bruno Le Maire, citat de cotidianul Le Monde.

Germania şi Franţa nu acceptă sistemul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, privind plăţile în continuare în euro, dar cu efectuarea imediată a conversiei în ruble, la cursul curent (citește contiuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel