Gazprom vrea despăgubiri din partea Bulgariei, după sistarea livrărilor de gaze
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay/Bulgaria nu mai vrea să adere la zona euro în 2024. Ministru de finanțe: Amânăm pentru anul 2025; nu ne-am îndeplinit angajamentele
Foto: Pixabay/Bulgaria nu mai vrea să adere la zona euro în 2024. Ministru de finanțe: Amânăm pentru anul 2025; nu ne-am îndeplinit angajamentele
Ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, a declarat că Rusia a solicitat despăgubiri Bulgariei, după sistarea livrărilor de către Gazprom.   

Potrivit ministrului Hristov, detalii privind acest subiect nu pot fi dezvăluite. "Au fost formulate solicitări pentru ceva ce ei cred că noi le datorăm.

Toate demersurile care se fac în prezent sunt pentru a proteja interesele bulgare, totul se face prin consultări cu avocaţii competenţi şi lucrurile privind acest contract sunt sub control", a adăugat Hristov.

Referitor la acuzaţiile formulate împotriva fostului ministru al energiei şi adjunctului acestuia şi fostului şef al Bulgargaz, anchetaţi pentru prejudicii aduse statului, în valoare de zeci de milioane de euro, ministrul energiei a comentat că nu doreşte să se amestece în acuzaţii şi să le interpreteze:

"Sistemul judiciar trebuie să-şi facă treaba. Am depus mărturie, au fost furnizate toate informaţiile solicitate de minister şi Bulgargaz. Cred că au fost procesate, iar acuzaţiile au fost formulate pe baza faptelor. Ideea că acuzaţiile au fost aduse, deoarece a fost suspendat contractul cu Gazprom este absolut neîntemeiată, întrucât decizia de a nu mai plăti conform solicitărilor i-a revenit în întregime fostului guvern", a subliniat Hristov, adăugând că până la intervenţia guvernului interimar, nu s-a făcut nimic pentru a oferi o alternativă la gazul rusesc.

"Nu am încetat să cumpărăm gaz rusesc - tot gazul achiziţionat din aprilie până în august - septembrie a fost cumpărat fără să se solicite certificate de origine. În momentul de faţă, cumpărăm exclusiv prin proceduri de licitaţie şi la fiecare achiziţie este necesar un certificat de origine care să garanteze că gazul nu este rusesc. Logica sancţiunilor este de a împiedica banii să ajungă în Rusia, pentru ca ei să poată finanţa războiul. Adică, finanţăm un război atunci când nu se solicită astfel de certificate", a subliniat Hristov, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel