Data actualizării:
Data publicării:

Gazprom reduce la jumătate furnizarea de gaze naturale spre Europa prin Nord Stream 1. "Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat"

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Nu mai departe de joi, Gazprom anunțase că reia furnizarea de gaze naturale către Europa, prin Nord Stream 1. 

Zece zile fusese oprită furnizarea de gaze naturale către Europa prin Nord Stream 1. Au fost invocate lucrări de mentenanță. După zece zile, s-a revenit la un nivel similar de furnizare asemănător celui dinaintea opririi conductei, respectiv 40% din capacitatea de transport. 

În urmă cu doar câteva minute, BBC publică un anunț conform căruia gigantul energetic rus Gazprom spune că va reduce din nou drastic aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta sa principală, din cauza lucrărilor de întreținere. 

Gazprom a anunțat, astfel, că oprirea unei alte turbine la conducta Nord Stream 1 ar reduce producția zilnică de gaz la 20%, înjumătățind nivelul actual de aprovizionare.

Guvernul german consideră că nu există niciun motiv tehnic pentru a limita furnizarea de gaze. Acțiunea anunțată de Gazprom probabil va îngreuna demersul țărilor europene să-și umple rezervele de gaz înainte de iarnă.

Rusia a furnizat Europei 40% din gazul său anul trecut, iar acum UE a acuzat Rusia că folosește energia ca armă.

Gazprom, controlată de statul rus, a anunțat că următoarea reducere a aprovizionării va începe miercuri la ora 04:00 GMT, din cauza ”stării tehnice” a uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune. Dar o purtătoare de cuvânt a ministerului german al Economiei a declarat pentru AFP: ”Conform informațiilor pe care le avem, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a livrărilor”. Kremlinul dă vina pe sancțiunile occidentale pentru situație și transmite că este un partener energetic de încredere. De vină, conform Rusiei, ar fi echipamentele care ajung cu întârziere din Canada. 

"Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat", a spus, în schimb, Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom.

Amintim că Gazprom a tăiat complet livrările de gaz către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Polonia, din cauza refuzului lor de a se conforma ordinului Kremlinului de a-și plăti facturile în ruble, în loc de euro sau dolari.

Decizia, înainte de un acord cerut de Comisia Europeană

Decizia anunțată de Gazprom vine într-un moment de negocieri tensionate în UE. Miniștrii Energiei din Europa ar urma să ajungă marți la un acord privind reducerea consumului de gaze naturale cu 15%. 

Scopul acordului este de a reduce cu 15% consumul de gaze în perspectiva iernii viitoare. Acesta vine în contextul temerilor privind o oprire a livrărilor de gaz natural de către Rusia, scrie EFE, conform Agerpres. 

Negocieri pentru o poziție comună 


Subiectul va fi tratat într-un Consiliu Extraordinar al Energiei, unde ţările membre se aşteaptă să se pună de acord asupra unui plan prezentat săptămâna trecută de Comisia Europeană, care a generat multe dezbateri, după cum s-a putut vedea la prima reuniune a ambasadorilor permanenţi la UE, de vineri, au declarat surse diplomatice. Reprezentanţii ţărilor membre se întâlnesc din nou luni încercând să îşi apropie poziţiile, în marja Consiliului de marţi.

Spania, Portugalia și Grecia au ridicat obiecții


Spania a fost prima ţară care a respins propunerea iniţială a Bruxelles-ului, o poziţie la care au aderat, ulterior, şi alte ţări, precum Portugalia şi Grecia. De atunci, multe ţări au ridicat obiecţii, dintr-un motiv sau altul.

Germania, foarte dependentă de importurile de gaze din Rusia, s-a pronunţat în favoarea propunerii Bruxelles-ului încă din prima zi.

În pofida "problemelor deschise" încă, miniştrii europeni de resort au încredere că vor putea să încheie un acord politic marţi în privinţa Regulamentului, potrivit surselor citate.

Reducere voluntară a consumului de gaze


Bruxelles a propus în planul prezentat pe 20 iulie în primul rând o reducere voluntară a consumului de gaze pentru a îmbunătăţi rezervele strategice şi, în cazul în care situaţia se agravează, diminuări obligatorii.

Republica Cehă, care prezidează Consiliul UE în actualul semestru, conduce zilele acestea negocierile între statele membre legate de propunerea CE, în care au fost introduse unele modificări faţă de textul iniţial, au precizat surse diplomatice.

În ultima versiune a textului, deşi se menţine obiectivul privind o reducere cu 15% a consumului de gaze, au fost introduse modificări care ar permite ţărilor să ceară derogări pentru o serie de motive, precum locaţia geografică.

Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel