Gazprom are în 2014 cea mai mică producție din istorie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sancțiunile economice impuse Rusiei au consecințe grave asupra țării conduse de Vladimir Putin: colosul Gazprom va încheia anul 2014 cu o producție de 444,4 miliarde de metri cubi de gaze, cu 43 miliarde de metri cubi mai puțin decât în 2013. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al companiei, care a precizat că aceasta reprezintă cea mai slabă producție anuală înregistrată de Gazprom vreodată, scrie hotnews.ro . 

Scăderea cantității de gaze naturale a venit pe fondul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor impuse de Vest. În același timp, Gazprom - brațul energetic al Kremlinului - începe să resimtă cum politica europeană de diversificare a surselor de aprovizionare începe să dea roade.

Statele membre UE încep sa importe gaze naturale și din alte surse, pentru a se pune la adăpost de politica Gazprom, dictată deseori nu de piață, ci de interesele politice ale lui Vladimir Putin.

Gazprom a oprit în luna iunie livrările de gaze către Ucraina și le-a reluat abia în decembrie. Ucraina este a doua piață de desfacere pentru gazele rusești, după Germania.

De asemenea, Gazprom a pus capăt proiectului South Stream, care trebuia să aducă gaze din Rusia în Europa, prin Marea Neagră - Bulgaria - Serbia - Ungaria, evitând astfel Ucraina.

Vezi și: Sancțiuni și prețul petrolului: câți bani pierde Rusia anual în războiul economic cu Vestul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel