Gaz de șist în România! Asta ne lipsește!!!
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
Virgil Munteanu
Virgil Munteanu

Nu este suficient ca padurile Romaniei sunt puse la pamant! Nu este suficient ca pamanturile noastre sunt sufocate de gunoaie! Nu este suficient ca apele reziduale sunt deversate in apele de suprafata, otravindu-le! Nu este suficient ca aerul este poluat de noxe pe care nu le controleaza nimeni! Si toate acestea in timpul unei condamnabile pasivitati a asa-zisului Minister al Mediului din Romania.

Autor: Virgil Munteanu

Singurul spatiu pe care nu reusiseram sa-l afectam era subsolul Romaniei. Acum ne ajuta americanii sa o facem! Cum? Salvandu-ne si linistind autoritatile romane ca nu vor mai avea probleme cu energia, nu vor mai depinde de Gazprom si, spre fericirea noastra, vom fi independenti energetic prin exploatarea gazelor de sist.

Aceasta tehnologie, denumita sofisticat „fracturare hidraulica” a fost folosita pentru prima data in 1947 in Statele Unite si, printr-o explicatie simplista, consta in injectarea in pamant, sub presiune inalta, a unui amestec de apa, nisip si substante chimice. Acest lichid fisureaza rocile aflate in strafundurile pamantului si elimina bule de gaz metan ce este preluat, inmagazinat si utilizat dupa cerinte.

Asadar, Guvernul de dreapta al Romaniei a aprobat in 2012 concesionarea unor perimetre pentru exploatarea gazului de sist, catre compania americana Chevron, in zona localitatilor Vama-veche, Adamclisi si Costinesti, in sudul Dobrogei. Nu comentam acum ca orice concesionare a unui domeniu public de interes national se face prin licitatie publica si ar fi interesant de stiut care a fost procedura de acordare a acestor concesiuni. Aceasta decizie a starnit o reactie corecta si adecvata din partea politicienilor de stanga, in speta a dlui. Victor Ponta, care se lamenta pe la televiziunile primitoare ca „este inacceptabil” sa se dezvolte o astfel de tehnologie nociva in Romania.

Nu au trecut decat cateva luni si anesteziati de o majoritate politica de conjunctura, aceiasi politicieni, de data asta de stanga, in frunte cu acelasi Victor Ponta, incep sa-si exprime parerile favorabile implementarii tehnologiei de extragere a gazelor de sist in Romania. Ce treaba are Titus Corlatean cu gazele de sist? Nu cred ca este vreun lobby american sa fi determinat pozitia ministrului de externe al Romaniei care considera ca „exploatarea gazelor de sist poate genera dezvoltare pentru Romania”. Ne este imposbili sa credem ca un politician vertical ca Victor Ponta ar putea sa sustina in ianuarie 2013 exploatarea gazelor de sist in Romania din cauza acelorasi actiuni de lobby american...

Si, cu toate acestea, politicienii romani de dreapta sau de stanga isi exprima pareri „pertinente” fara sa beneficieze de rezultatele unui Studiu de Evaluare a Impactului asupra mediului a acestei tehnologii.

Pana cand va exista un asemenea Studiu, atragem atentia asupra unor elemente care apar in dezbaterile din SUA privind folosirea acestei tehnologii si va adresam cateva intrebari:

- cantitatea de apa utilizata pentru aceasta tehnologie este uriasa, numai pentru initierea tehnologiei fiind necesari aprox. 35.000 mc apa. Avand in vedere faptul ca zonele acordate de Guvernul Romaniei spre exploatare, in sudul Dobrogei, fac parte din una dintre cele mai secetoase regiuni ale Romaniei, credeti ca populatia din aceste zone va fi afectata de coborarea dramatica a panzei freatice a apei?

- Fluidul folosit contine un numar de aprox. 750 substante chimice diferite dintre care peste 650 substante chimice sunt considerate cancerigene, in conformitate cu Legea privind Siguranta Apei din SUA. In 2011, Camera Reprezentantilor a SUA a confirmat aceste date. Pe de alta parte, Agentia pentru Mediu a SUA a identificat o serie de izotopi radioactivi care sunt, de asemenea folositi in aceasta tehnologie, cum ar fi izotopi de xenon, iridium, scandium, krypton. Aceste substante sunt cunoscute ca afectand pielea, ochii, sistemul respirator si sitemul gastro-intestinal. Intrebare pentru intregul Guvern al Romaniei: veti aproba otravirea populatiei Romaniei cu buna stiinta?

- Perimetrele oferite cu generozitate de Guvernul Romaniei pentru exploatare se afla in apropierea frontierei cu Bulgaria, tara care a interzis folosirea tehnologiei de fractionare hidraulica. In conformitate cu prevederile Conventiei Espoo, privind afectarea transfrontaliera a mediului, obligatia Romaniei era de a solicita Bulgariei aprobarea pentru aceasta investitie. Daca nu a facut-o Romania este pasibila de sanctiuni financiare uriase din partea organismelor europene.

- Ati analizat, domnule Ponta/Corlatean impactul acestei tehnologii asupra cresterii riscurilor seismice, avand in vedere ca, in apropiere se afla falia Sabla, cu potential seismic extrem de ridicat?

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel