Data publicării:

Gavi spune că are până la 500 de milioane de dolari pentru vaccinuri împotriva variolei maimuței

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Grupul global pentru vaccinuri Gavi are la dispoziție până la 500 de milioane de dolari pentru a achiziționa și distribui vaccinuri în țările afectate de un focar în creștere de mpox în Africa, a declarat directorul său executiv, Sania Nishtar, pentru Reuters.

Gavi ajută țările cu resurse limitate să cumpere și să administreze vaccinuri, de obicei împotriva bolilor din copilărie, cum ar fi rujeola, dar și-a extins eforturile în timpul pandemiei de COVID-19.

Fondurile sunt disponibile în „Fondul pentru Primul Răspuns” al organizației, care a fost înființat după ce agențiile globale de sănătate, precum Gavi, au fost lăsate în urmă de țările cu venituri mari în procurarea vaccinurilor în primele zile ale pandemiei de COVID-19.

Aceste fonduri pot fi utilizate pentru a răspunde la urgențele de sănătate, care au fost declarate de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa (CDC) în această săptămână. Banii provin în mare parte din donații de la guverne și finanțatori globali pentru răspunsul la COVID-19.

„Banii pentru vaccinuri sunt gata de utilizare”, a spus Nishtar, dar există obstacole de depășit, inclusiv cereri oficiale de vaccinuri din partea țărilor afectate, precum și aprobarea vaccinurilor de către Organizația Mondială a Sănătății, care a declarat mpox o urgență globală de sănătate miercuri.

Gavi și UNICEF, care colaborează pentru a achiziționa vaccinuri, nu pot face acest lucru fără aprobarea OMS. Miercuri, agenția globală de sănătate a spus că speră să finalizeze evaluarea vaccinurilor până în septembrie.

Nishtar a spus că Gavi este, de asemenea, în discuții preliminare cu producătorii celor două vaccinuri mpox utilizate pe scară largă, fabricate de Bavarian Nordic și KM Biologics. Comenzile oficiale pot continua doar după aprobare, a spus ea.

Bavarian Nordic a declarat că poate produce 10 milioane de doze până la sfârșitul anului 2025. „Avem deja o capacitate semnificativă și putem gestiona cu ușurință livrarea tuturor dozelor necesare pentru focar”, a spus un purtător de cuvânt al Bavarian Nordic prin e-mail.

„Dar avem nevoie de cineva care să cumpere dozele. Nicio organizație nu și-a manifestat interesul până acum,” a adăugat el, fără a oferi detalii. KM Biologics a declarat prin e-mail că va colabora cât mai mult posibil cu OMS.

Între timp, Gavi coordonează cu țări precum Statele Unite, care au avut 50.000 de doze disponibile pentru donație de luni de zile. Bavarian Nordic a donat, de asemenea, 15.000 de doze.

Cu toate acestea, Republica Democratică Congo, care a fost grav afectată de focar, nu a făcut încă o cerere oficială pentru vaccinuri, ceea ce, potrivit lui Nishtar, a fost un factor de întârziere, alături de aranjarea proceselor legale și a planurilor de implementare pentru vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel