Gauss, virusul care poate spiona tranzacțiile bancare
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
Computer virus
Computer virus

Un nou cyber virsul a fost descoperit în Orientul Mijlociu. Acesta poate supraveghea tranzacțiile bancare și poate prelua informații de logare pentru e-mail sau rețele sociale, anunță oficiali ai firmei Foto: TheGuardian[/caption]

Denumit Gauss, virusul pare a fi produs de aceleași laboratoare ca și Stuxnet, virusul de calculator considerat a fi fost folosit de Statele Unite ale Americii și Israel pentru a ataca programul nuclear al Iranului, au adăugat sursele menționate.

Karpersky a găsit 2 500 de calculatoare infectate cu virusul Gauss, cea mai mare parte în Republica Libaneză, Israel și Palestina. Țintele virusului includ BlomBank din Liban, ByblosBank și Credit Libanais, precum și Citigrup Inc's Citibank și eBay PayPal, sistemul de plăți online. Reprezentanții băncilor libaneze au declarat că nu știau de existența acetui virus.

Karpersky Lab nu a spus cine ar putea fi în spatele virusului Gauss, dar au menționat că virusul era conectat la Stuxnet și la alte două echipamente de cyber spionaj, Flame și Duqu. "După ce am studiat Stuxnet, Duqu și Flame, putem spune că virusul Gauss vine sigur din aceeași fabrică", este postat pe site-ul Kaspersky. SUA au negat aceste comentarii. Potrivit oficialilor menționați, Gauss poate fura parole de logare pe internet și poate transmite informații despre configurația sistemului. Descoperirile făcute de Kaspersky alimentează o dezbatere internațională asupra proliferării armelor și echipamentelor de cyber spionaj. Discuțiile au debutat în luna mai, când firme care se ocupă de protejarea informațiilor computerizate au descoperit virusul Flame.

"Gauss a fost construit probabil prin îmbunătățirea tehnologiei inițiată de virusul Flame", a declarat expertul în cibernetică, Jeffrey Carr. "Ai o plaformă reușită. De ce să nu o folosești pentru a investiga băncile libaneze chiar dacă sunt sau nu implicate în spălarea de bani a Hezbollah (organizație politică și paramilitară)?", a mai menționat expertul.

Analiștii nu au fost surprinși să afle că majoritatea computerelor virusate erau în Liban. "Beirut e un punct de referință pentru a transfera clandestin bani dintr-o țară în alta", a spus un expert SUA în spălarea de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel