Gata cu starea de alertă, însă ce se întâmplă, de fapt, cu masca de protecție. Rafila, conferință / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Starea de alertă expiră, în România, pe data de 8 martie, la miezul nopții. 

Iată conferința de presă susținută de Alexandru Rafila:

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că de joi se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate.

„Practic, prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

Începând de joi, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

Alexandru Rafila a adăugat că, totuși, există măsuri pe care autoritățile sanitare le recomandă „cu tărie”.

„Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi, câte au fost astăzi, o incidență de 14 la mie în București și 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenți”, a zis Rafila.

Acesta recomandă purtarea în continuare a măștii de protecție: „Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”.

De asemenea, Alexandru Rafila a recomandat evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public.

Izolarea persoanelor diagnosticate cu SARS-CoV-2 rămâne necesară și după ridicarea restricțiilor, dar vor dispărea controalele pe care autoritățile le făceau până acum pentru verificarea respectării deciziilor de izolare, a mai anunțat Alexandru Rafila.

-----

„Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, la miezul nopții va expira starea de alertă în România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

În ceea ce privește formularul de localizare a pasagerului și certificatul verde, Dan Cărbunaru a spus că Ministerul Sănătății va clarifica în perioada imediat următoare reglementările.

În urmă cu trei zile, președintele Klaus Iohannis spunea că pandemia se află pe o pantă accelerat descendentă, iar valul 5 este aproape de a se încheia. „Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”, declarase Klaus Iohannis. Ultima dată, starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile pe 7 februarie.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor

Am convocat o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în care am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate

Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.

În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate au înțeles și au respectat regulile

Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute

Să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.

 

Alexandru Rafila, declarații importante. Ce se întâmplă cu masca

Prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, va susține, pe 8 martie, începând cu ora 15.00, o conferință de presă, la sediul Ministerului Sănătății. 

Tema conferinței vizează consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României. 

Rămâneți pe DCNews.ro pentru cele mai importante declarații!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel