Data publicării:
Garanțiile de securitate oferite de Rusia. Ana Cătăuță: Cred că Macron regretă acea declarație
Ana-Maria Cătăuță, deputat, a vorbit despre garanțiile de securitate din partea Rusiei.
"Există această echilibrare a flancului estic şi va continua să fie întărâtă, există acest battlegroup pe teritoriul României şi pe teritoriul Bulgariei şi al vecinilor. S-a echilibrate nivelul de securitate între partea nordică a flancului estic şi partea sudică. La Summitul de la Vilnius, se va discuta şi despre o apărarea pe mai multe domenii pe flancul estic, nu doar terestru, care este foarte important, dar şi naval, şi cyber, şi chiar spațial. Uitaţi-vă, în Ucraina, cât de mult au contat informaţiile pe care sateliţii statelor membre le-au oferit celor de la Kiev.
Când e vorba de Rusia şi de cuvântul dat, haideţi să ne uităm la conversaţia privind traversarea navelor cu cereale prin Marea Neagră şi a modului în care Rusia a ştiut să îşi ţină cuvântul până la un punct. De la un punct încolo, a uitat s-a făcut că nu au promis niciodată. Asta este Rusia şi, deşi este mai greu pentru unii lideri europeni să înţeleagă, regimul de la Kremlin şi Vladimir Putin nu se ghidează după aceleași valori ca noi, lucruri pe care noi, statele din această zonă a Europei, le-am tot spus. Deşi înţeleg mai greu, cred că vor începe să înţeleagă că nu exisa garanţii de securitate pe care Rusia să le ofere, pe care chiar să le şi iei în seamă", a spus Ana-Maria Cătăuță, în emisiunea Obiectiv EuroAtlantic.
"Cred că până şi domnul Macron regretă acea declaraţie pe care a făcut-o"
"Poate că a arătat, în toată această criză, şi faptul că Europa depinde, din punct de vedre al securităţii, de SUA şi depinde foarte mult, apropo de aceleaşi declaraţii venite de pe frumosul Champs Elysees despre moartea clinică a NATO", a spus jurnalistul Tudor Curtifan.
"Cred că până şi domnul Macron regretă acea declaraţie pe care a făcut-o. Este un lucru pe care toată lumea îl recunoaşte în acest moment: securitatea Europei depinde, în mare măsură, de cea oferită de către partenerii americani. Suntem într-un parteneriat şi fiecare contribuie cu ce poate. De asemenea, partea europeană a zonei NATO poate să contribuie cu avans tehnologic. Nu cred că trebuie să ne uităm la o anumită formă de concurenţă, ci, mai de grabă, trebuie să vedem care sunt complementarităţile dintre noi şi SUA, şi unde ne putem ajuta mai mult. Că fiecare ar fi bine să contribuie măcar cu cei 2% din PIB pentru apărare, aşa cum a fost angajamentul luat, ăsta e un lucru pe care americanii l-au spus şi au dreptate", a mai punctat Ana-Maria Cătăuță.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
„Garanțiile” de securitate acordate Rusiei de Macron au fost scoase din context, insistă Palatul Elysee
Declaraţiile recente ale preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la acordarea de garanţii de securitate Rusiei au fost scoase din context, a asigurat vineri Palatul Elysee, înaintea unei noi conferinţe dedicate acordării de asistenţă Ucrainei, care va avea loc marţi la Paris, conform Agerpres.
"Dialogul dintre preşedintele Republicii şi preşedintele Zelenski este excelent", a asigurat preşedinţia franceză."Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane, care încearcă să izoleze o bucată dintr-o frază în afara contextului său, şi realitatea muncii pe care o desfăşurăm, care decurge cu adevărat fără dificultăţi", a precizat Palatul Elysee.
Ce a spus mai exact președintele Macron
La începutul lunii decembrie, vorbind despre arhitectura de securitate care va fi reconstruită în Europa odată cu încheierea războiului din Ucraina, preşedintele francez subliniase că atunci va fi de asemenea necesar să se acorde "garanţii" Rusiei pentru a se ajunge la un echilibru. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News