Data publicării:
Garantarea pachetelor turistice. ASF, acuzată de Ministrul Turismului
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de faptul că nu a transmis datele pentru întocmirea unui ordin comun necesar aprobării în Parlament a ordonanţei privind garantarea pachetelor turistice.
"În data de 30 august am aprobat modificarea OUG 107/1999 privind garantarea pachetelor serviciilor turistice pentru că la ora actuală România se află într-un pre-infringement pentru că nu am transpus directiva din 1990, iar la 31.12. 2017 trebuie să venim cu măsuri concrete pe care să le trimitem Comisiei Europene privind paşii făcuţi pentru această garantare a serviciilor turistice. Suntem într-un impas pentru că în momentul aprobării ordonanţei trebuia să realizăm un ordin comun al ministrului Turismului şi preşedintelui ASF, discuţii începute acum patru luni, din luna a şasea, cu asigurătorii, cu ARB şi FGCIMM, pentru că am vrut să facem un circuit corect în aşa fel încât să ajutăm şi operatorii economici, dar suntem impas din cauza ASF. Fac un apel către ASF, către cei care se ocupă de asigurători, să reprezinte interesele cetăţenilor, pentru că sunt plătiţi din bani publici, şi să înţeleagă aceste lucru, dacă nu, ne vedem în Parlament", a precizat Dobre.
Întrebat ce răspuns a primit din partea ASF, Dobre a precizat că "este urât ce-au trimis, lipsă de profesionalism, o analiză swot", subliniind totodată că se aruncă problema de la unul la altul în interiorul ASF.
"Asigurătorii funcţionează pe baza banilor cetăţenilor României, fie că sunt companii sau persoane fizice. Cred că unii reprezentaţi ai unor instituţii trebuie să coboare cu picioarele pe pământ. Din păcate, cei de la ASF tărăgănează răspunsul. Ieri am primit unul, după mai multe insistenţe pentru că le-am spus că suntem în criză de timp şi trebuie să treacă OUG de Parlament, mai trebuie promulgată şi de preşedinte ca să devină sigură şi să trimitem informarea către CE, că există garantare. Tărăgănează, aruncă de la unul la altul, este o problemă instituţională la ASF. Ieri am primit un răspuns. Este urât ce au trimis, lipsă de profesionalism. Doar o analiză swot. De ce nu putem să facem nu ştiu ce. Nu cred că ar trebui să indentificăm ce nu putem face, ci să identificăm ce putem face, de aceea suntem puşi pe aceste poziţii, iar dacă nu înţelegem putem să plecăm şi în privat dacă suntem aşa profesionişti", a spus şeful de la Turism.
Dobre a menţionat că nu îl învinovăţeşte pe actualul preşedinte al ASF de această situaţie pentru că şi-a început mandatul la 26.06.2017, dar a adăugat că "toţi trebuie să înţelegem că toate funcţiile sunt efemere şi de când le-am obţinut trebuie să facem bine cetăţenilor".
Guvernul a adoptat la finele lunii august o ordonanţă care cuprinde o serie de măsuri menite să contribuie la protecţia turiştilor şi la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice, ordonanţa răspunzând atât cerinţelor pieţei, cât şi celor ale Comisiei Europene, prin transpunerea noilor norme în domeniu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News