Data publicării:

Marea Britanie. Facebook pus la zid în privința fake news

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Parlamentarii din Marea Britanie cer reguli stricte și dure privind Facebook astfel încât să fie stopată răspândirea de informații false pe platforma socială, relatează BBC News.

O comisie specială a Camerei comunelor a dat publictății un raport conform căruia firma fondată Mark Zuckerberg nu a reușit să își asume responsabilitatea și să gestioneze fenomenul dezinformării, scrie BBC News.

The Guardian scrie despre raportul "devastator„ al comisiei precizând că parlamentarii briatnici au ajuns la concluzia ca Facebook a încălcat în mod deliberat legile privind viața privată și concurența loială și trebuie să suporte consecințele. În raport, Facebook și celelelate comapanii tech sunt denumite "gangsteri digitali".

Mai mult decât atât, parlamentarii spun că în acest spațiu virtual sunt povești promovate de puteri străine iar acestea prezintă un risc major pentru democrația din Marea Britanie. Semnalul de alarmă este dat în contextul în care fenomenul fake news a avut un rol major în campania pentru Brexit și apare într-un raport realizat de comisie.

În replică, Facebook a transmis că este deschisă în ceea ce privește impunerea unor reglementări eficiente.

Precedentul Cambrige Analytica

Parlamentarii cer combaterea răspândirii infomațiilor false în online, dar și utilizarea datelor personale, precizând că acest fenomen a dus la o schimbare radicală a echilibrului de putere între platformele social media și oameni.

Ancheta Comisiei a durat mai bine de un an, accentul fiind pus practicile de business ale companiei. Investigația a fost demarată după scandalul Cambridge Analytica, o companie de publicitate politică care a avut acces la datele personale a milioane de utilizatori, parte din aceste date fiind folosite pentru a influența campaniile electorale din SUA. Datele personale erau colectate prin intermediul celebrelor jocuri și teste de pe Facebook.

Democrația este în pericol, cetățenii fiind ținta unor campanii nocive de dezinformare sau ale unor campanii personalizate de publicitate provenind din surse necunoscute și promovate prin intermediul rețelelor sociale pe care le folosim zi de zi, se mai arată în rapot.

Vezi și: Cambridge Analytica: Zuckerberg convocat de Parlament. Percheziţii la sediu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel