Data publicării:

Gândacii puturoși, prezenți în tot mai multe locuințe. Cum SCAPI de ei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Gândacii puturoși, prezenți în tot mai multe locuințe. Cum SCAPI de ei / Sursă foto: Pixbay
Gândacii puturoși, prezenți în tot mai multe locuințe. Cum SCAPI de ei / Sursă foto: Pixbay

Odată cu venirea toamnei, aceste insecte încep să-și facă apariția de prin locurile de unde au hibernat. Această specie invazivă poate ajunge la 2 cm lungime și pare că au formă de scut sau ovală în unele cazuri. 

După venirea toamnei, gândacii puturoși încep să-și facă apariția de prin locurile de unde au hibernat. Această specie invazivă poate ajunge la 2 cm. lungime și pare că au formă de scut sau ovală în unele cazuri. Numele acestora vine de la mirosul neplăcut pe care îl elimină atunci când sunt amenințați de prădători. Mirosul este produs de glanda din abdomen și poate fi comparat adeseori cu mirosul de plante de coriandru.

Gândacii puturoși, atunci când sunt striviți, lasă un miros extrem de urât și greoi. Cum vine seara și aveți lumina aprinsă, își fac imediat apariția. Se ascund chiar și prin haine. Și problemele nu se opresc aici: dacă avem ghinionul ca gândacii puturoși să-și găsească un loc plăcut la noi în casă, cât mai ascuns, vor hiberna până la începutul primăverii. Atunci când vremea se încălzește, vă veți trezi brusc că, fără să fi deschis fereastra, se aude un zumzăit de gândac puturos (mai multe detalii AICI).

În mare, motivul principal pentru apariția lor în casa ta este pentru că aceștia urăsc frigul. Ploșnița depinde foarte mult de găsirea unui cămin confortabil și cald pe parcursul iernii. Un alt lucru de care gândacii puturoși sunt atrași sunt fructele și legumele. Gândește-te cum îi face să se simtă peisajul bucătăriei tale, mai ales când îți lași fructele să se coacă pe blat.

Pot gândacii puturoși să transmită boli?

 

Acest invadator comun al locuinței nu prezintă niciun pericol pentru tine. Acesta nu transmite boli și nici nu mușcă, dar în schimb, substanța pe care o elimină poate provoca reacții alergice. Singura modalitate prin care aceștia vă pot răni ar fi prin mușcătură, care din fericire nu este otrăvitoare.

Cum scapi de gândacii puturoși din casă?

 

Folosirea unui aspirator este una dintre singurele și cele mai eficiente metode de a scăpa de gândacii urât mirositori. Îndreaptă pur și simplu capătul aspiratorului, fără perie sau alt atașament, către gândaci și problema va dispărea într-o clipită.

După ce aspirați gândacii din casa dumneavoastră, recomandarea noastră ar fi să nu îi aruncați în toaletă deoarece aceștia vă pot afecta conductele.

În schimb încercați să acoperiți sacul de unică folosință al aspiratorului cu o pungă de plastic și să aruncați pur și simplu totul la gunoi. Totuși, pentru cei care doresc o metodă mult mai prietenoasă și eco-friendly, puteți pur și simplu să-i luați și să-i îndrumați spre locul de unde au venit: în natură!

Speriați gândacii pentru a-i putea observa

 

În momentul în care și-au găsit adăpost în locuința ta, aceștia se vor așeza de obicei în cele mai înalte locuri ale structurii. În general îi vei găsi pe tavan, streșini, pe dulapuri sau pe copertine.

Din fericire, acești gândaci sunt foarte stângaci și pot cădea foarte ușor din locurile unde se adăpostesc. De fapt, asta este ceea ce ne enervează cel mai mult când își fac veacul prin sau pe lângă locuința noastră. Deodată te poți trezi cu ei căzând din cer pe biroul unde lucrezi, sau pe cartea pe care tocmai o citești.

Cum scapi de ploșnița cerealelor din grădină?

 

Activitatea lor din grădină sau recolta predomină în general între lunile de primăvară și cele de toamnă. Fructele sunt preferate de aceștia, dar și roșiile, porumbul, fasolea, ardeii sau varza sunt câteva din legumele pe care le-ar mânca. În cazul în care îi găsești pe plante încearcă următoarele metode:

- Pulverizează insecticid în locurile unde îi vezi. Efectele nu vor dura mai mult de o săptămână deoarece soarele distruge insecticidul.

- Pulverizează apa cu săpun (o combinație de 50% apă și 50% detergent lichid).

- Folosește un aspirator.

Nu încerca niciodată să îi calci sau să-i strivești. Nu numai că vei genera un miros extrem de neplăcut, dar aceștia vor elibera un feromon care va încuraja o infestație și mai mare, informează PestGuard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel