Data publicării:

Gala și Aleea Celebrităților au dăruit, la FITS 2017, iubire pentru artele spectacolului. Președintele României își dorește punți ale culturii

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Radu Stanca, pe Aleea Celebrităţilor
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Radu Stanca, pe Aleea Celebrităţilor

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una foarte specială pentru ediția a XXIV-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Aleea Celebrităților din Parcul Cetății s-a îmbogățit cu șase personalități marcante din cultura mondială.

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una foarte specială pentru ediția a XXIV-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Aleea Celebrităților din Parcul Cetății s-a îmbogățit cu șase personalități  marcante din cultura mondială. Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson au fost artiștii ale căror nume au completat colecția de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetății Sibiului.

(w670) Liliana Tu

Liliana Turoiu felicitându-l pe Vasile Şirli. Foto Dumitru Dragoş

Ceremonia de pe Alee a continuat cu Gala Celebrităților în cadrul căreia s-au decernat patru premii speciale.

Premiul Virgil Flonda a fost acordat actorului Miklós Bács pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării, Premiul Iulian Vișa a ajuns în acest an la Eugen Jebeleanu pentru vocea unică de artist al tinerei generații, Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat domnului Virgil Șoncutean, director general Allianz Țiriac, iar domnul Stelian Iacob, General Manager al Therme București a fost distins cu Premiul pentru un parteneriat de excepție.

(w670) E.S. Hans

E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. Foto Dumitru Dragoş

(w670) Marcel Iur

Marcel Iureş între Preşedintele Raiffeinsen Bank, Steven van Groningen, şi Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Radu Stanca. Foto Sebastian Marcovici

În cadrul Galei Celebrităților FITS 2017, care a avut loc la Sala Thalia, publicul a avut ocazia să întâlnească o parte dintre invitații speciali ai festivalului și să se bucure de revederea cu María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să simtă iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

Nu rataţi astăzi spectacolul Companiei Batsheva Dance, compania israeliană de dans contemporan condusă de Ohad Naharin, cu spectacolul Să fii răpus de frumos. Noua punere în scenă a lui Ohad Naharin a spectacolului său renumit din 2001 se bazează pe piesa de teatru scrisă de Peter Handke, „Insultă la public”. Handke, scriitor și dramaturg austriac, este unul dintre cei mai respectați scriitori de limbă germană din cea de-a doua jumătate a secolului 20. În viziunea lui Naharin, această piesă respinge tot ce este convențional în teatru și reformulează regulile după bunul său plac. În cadrul acestui proces, se creează un fel de spațiu gol - un spațiu foarte interesant în care se poate explora mișcarea. Cu acest spectacol, Ohad Naharin a câștigat Premiul Bessie în anul 2013, în cadrul New York Dance and Performance Awards. „…nu ai cum să rămâi imun în prezența încărcăturii emoționale a coregrafiei [din acest spectacol] ... caligrafia pe care o descrie corpul este incredibilă…”, nota New York Times, iar Jerusalem Post aprecia: „Ce Virus minunat… la fel de puternic precum centrul unei furtuni… cel mai bun spectacol din oraș.”

(w670) Aplauze pe

Aplauze pentru compozitorul Vasile Şirli

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o nouă reprezentație Faust, jucată cu casa închisă, spectacolul de patrimoniu ajungând, astfel, la zece ani de reprezentații dăruite publicului, fiecare dintre ele cu sala plină până la refuz. Al doilea spectacol este programat astă-seară.

Duminică, în ultima zi a FITS 2017, alte reprezentații se vor juca cu casa închisă, iar Kadebostany, trupa elvețiană cu propria identitate stilistică vizuală, va susține un concert live în Piața Mare din Sibiu, imediat după spectacolul itinerant Fantastica lume a insectelor gigant.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se încheie, ca de obicei, cu un foc de artificii spectaculos, în parcarea Teatrului Național „Radu Stanca”. Apoi, Ziarul Orizontal, scris cu iubire de Dan Perjovschi, va fi loc de întâlnire pentru toți cei care doresc să audă concluziile celei de-a XXIV-a ediții a FITS, împărtășite de Președintele Festivalului, Constantin Chiriac.

(w670) Presedinel

Preşedintele Klaus Iohannis, Charles Muller, directorul Teatrului din Esch sur Alzette şi Constantin Chiriac. Foto Sebastian Marcovici

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat speranța sâmbătă, la Sibiu, "Că frontierele de tot felul, care pot ridica ziduri între europeni, vor fi înlocuite prin punți ale culturii, ale libertății și ale toleranței".

Klaus Iohannis consideră un exemplu în Europa parteneriatul dintre orașele Sibiu și Luxemburg, care deși au fost capitale culturale europene în urmă cu zece ani, continuă să colaboreze și să aibă proiecte comune de succes.

(w670) Presedinte

Preşedintele Klaus Iohannis, Constantin Chiriac şi Astrid Fodor, Primarul Sibiului la Festivitatea de decorare. Foto Sebastian Marcovici

"Parteneriatul dintre Sibiu și Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experiența noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social și de securitate, Europa a fost și va rămâne un spațiu al valorilor democratice, care sunt potențate prin dialogul intercultural. Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraș al Culturii, oraș al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului și Marii Regiuni a fost Dincolo de frontiere. Am ținut să le evoc pentru că sensul lor este și astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii orașelor noastre, ci pentru tot mai mulți europeni", a mai spus Preşedintele Iohannis, în alocuțiunea susținută în cadrul unei ceremonii la care a participat și premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel.

Fost primar al Sibiul în 2007, când orașul din centrul României și Luxemburgul au fost capitale culturale europene, președintele României spune că cele două orașe, prin programul cultural comun, "sunt date exemple de capitale culturale europene de mare succes".

Klaus Iohannis a ținut ca premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să fie prezent sâmbătă, la Sibiu, pentru a sărbători zece ani de capitală culturală europeană și zece ani de când România este țară membră UE, ceea ce, spune președintele Românie, este "un motiv de bucurie".

Cu prilejul vizitei la Sibiu, președintele Iohannis și premierul luxemburghez i-au decorat pe directorii teatrelor din cele două orașe — Sibiu și Luxemburg, mulțumindu-le pentru contribuția la succesul programului capitală culturală europeană.

(w670) Celebrul r

Celebrul regizor Rimas Tuminas. Foto Dumitru Dragoş

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Radu Stanca din Sibiu, și Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, au arătat cât de importantă este colaborarea dintre cele două orașe pentru succesul cultural comun.

"Această ceremonie are un caracter inedit. Ne aflăm într-o sui-generis «punere în scenă»: la numai câțiva metri de noi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai potrivit cadru pentru ceremonia de astăzi, își desfășoară, amplu, energiile pozitive. Dumneavoastră, domnilor Muller și Chiriac, directori ai teatrelor din Esch-sur-Alzette și Sibiu, ați construit în acești zece ani o punte trainică între Capitalele Culturale Europene ale anului 2007. (...) Tocmai această frumoasă colaborare artistică este omagiată prin distincțiile pe care le-ați primit astăzi. Ea depășește însă simpla relație profesională dintre două teatre. Prin fiecare spectacol comun și prin participarea regizorilor, scenografilor și actorilor români și luxemburghezi la spectacolele Teatrului Național Radu Stanca și ale Teatrului din Esch, dumneavoastră sunteți exemplul viu al modului în care cultura construiește Europa", a mai spus Klaus Iohannis.

(w670) George Ban

George Banu oferind un premiu şi vorbind despre excelenţa teatrului. Foto Dumitru Dragoş

Sibiul este legat de Luxemburg nu doar de o colaborare de un deceniu în domeniul cultural, ci și de o opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani cei are au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a orașului Sibiu.

În programul delegației au fost incluse o masă rotundă cu tema Sibiu-Destinație europeană pentru investiții, cultură și turism, vizionarea spectacolului de teatru Șefele, la Teatrul Național Radu Stanca, vizită la Muzeul Brukenthal și, de asemenea, o scurtă vizită în centrul istoric al Sibiului. Totodată, cei doi oficiali vor participa la deschiderea Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.

(w670) Metamorfoz

Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete. Foto Dragoş Dumitru

Ultimele zile ale Festivalului au provocat din nou impresii puternice din partea publicului prezent la spectacolele itinerante și la cele din săli. Ultima reprezentație de la Sibiu a spectacolului de patrimoniu Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete, a adunat, la porțile Fabricii de Cultură, sute de oameni care au vrut să aibă ultima șansă de a vedea această extraordinară producție a TNRS, proiect care este o colaborare între instituții din România, Luxemburg și Franța. Spectacolul a fost prima dată montat în curtea interioară a Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster. Metamorfoze urmează să aibă două reprezentații la Constanța, spre finalul lunii iunie, iar apoi se va muta la Esch (Luxemburg), fiind parte a schimbului cultural dintre Sibiu și Luxemburg, la zece ani de la parteneriatul pentru programul Capitală Europeană a Culturii în 2007. Acum, Esch se pregătește să devină CCE, iar TNRS returnează darul primit în urmă cu 10 ani.

(w670) Spectacolu

Spectacolul de patrimoniu Faust cu Ofelia Popii şi Miklos Bacs, programat astăzi

(w670) Duhul Anda

Duhul Andaluziei. Foto Maria Ştefănescu

(w670) Eu,Carmen

Eu, Carmen. Foto Maria Ştefănescu

Iubirea, tema ediției cu numărul 24, este emoția pe care organizatorii au vrut să o transmită atât prin intermediul momentelor pregătite pentru artiștii de pe Aleea Celebrităților, cât și cu ajutorul invitaților care au susținut momente artistice de excepție. Astfel, publicul a avut ocazia să-i revadă pe María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să se bucure de iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

María Pagés, talentata artistă spaniolă de flamenco, a susținut un spectacol intens admirat de publicul din Sala Thalia, aplauzele furtunoase de la final fiind primite cu modestie și bucurie de către artistă.

(w670) Acei oamen

Acei oameni minunaţi şi maşinăriile lor visătoare. Foto Paul Băilă

Și reprezentațiile din stradă au fost foarte apreciate de către cei care s-au aflat la orele după-amiezii și serii pe Pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mică și Piața Mare. Acei oameni minunați și mașinăriile lor visătoare, o producție a companiei P.I.P.O.T.O.T.A.L, a îmbinat instalațiile mecanice cu circul, muzica și teatrul, spre deliciul celor prezenți.

(w670) Fantastica

Fantastica lume a insectelor gigant. Foto Paul Băilă


(w670) Sa fii rap

Să fii răpus de frumos. Foto Paul Băilă


(w670) Marele dan

Marele dansator şi coregraf Ohad Naharin, un îndrăgostit de Sibiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel