Urmărește emisiunea live
Gala Corneliu Coposu - Un volum de versuri al Seniorului, lansat luni
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Un volum de versuri de Corneliu Coposu, gândite în detenţie şi scrise după 17 ani, la ieşirea din închisoare, va fi lansat luni, cu ocazia Galei Corneliu Coposu - ediţia a VI-a.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Corneliu Coposu, împreună cu Fundaţia Hanns Seidel şi Fundaţia Academia Civică, informează un comunicat transmis Agerpres.

"Am luat decizia să oferim românilor posibilitatea de a dezvălui o parte necunoscută şi inedită a celui mai mare om politic român de după 1989. (...) La sfârşitul anului 2018, împreună cu doamnele Flavia şi Rodica Coposu, surorile Seniorului, m-am gândit să luăm legătura cu doamna Ana Blandiana şi să-i prezentăm manuscrisul cu poeziile scrise de Senior după ieşirea din închisoare. În perioada celor 8 ani, în care a stat izolat într-o celulă, pe lângă rugăciunile şi calculele matematice făcute neîncetat, Corneliu Coposu compunea mental poezii. După ce le-a citit, distinsa scriitoare ne-a spus: 'Faptul că a scris versuri îi conturează profilul cu o lumină în plus, o lumină care ne îmbogăţeşte istoria. Poemele merită să fie publicate'. Aşa cum am făcut şi în cazul publicării 'Testamentului' domniei sale, am luat şi acum decizia să oferim românilor posibilitatea de a cunoaşte o parte necunoscută şi inedită a celui mai mare om politic român de după 1989", a declarat preşedintele Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim.

Potrivit sursei citate, cele mai frumoase poeme vor fi citite de actorul Ion Caramitru.

În cadrul Galei, Jan Akkerman, celebrul artist olandez, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai lumii, este invitat la Bucureşti să susţină un concert caritabil.

Biletele, cu preţuri cuprinse între 99 şi 349 de lei, pot fi achiziţionate din reţeaua eventim.ro, iabilet.ro, entertix.ro, mystage.ro şi de la Casa de bilete a Teatrului Naţional.

Sumele obţinute din vânzarea biletelor şi din alte donaţii vor fi direcţionate către şcolile cu predare în limba română din nordul Bucovinei (Ucraina), pentru realizarea şi dotarea laboratoarelor de limba şi literatura română. Donaţiile vor putea fi făcute în contul special deschis la Banca Comercială Română: RO56 RNCB 0082 0441 5695 0010, cu menţiunea "Pentru şcolile din nordul Bucovinei".

Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, în judeţul Sălaj. Între 1937 - 1940 este secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţeşte în toate misiunile şi negocierile politice importante. În 1940, primeşte titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, îndeplinind această funcţie până la arestarea sa şi a lui Maniu, la 14 iulie 1947. Pe 14 iulie 1947, este arestat împreună cu întreaga conducere PNŢ, după înscenarea de la Tămădău. Este pus în libertate după 17 ani petrecuţi în închisorile comuniste. Revine în viaţa politică după Revoluţia din 1989, în calitate de preşedinte al PNŢCD.

Corneliu Coposu a murit pe 11 noiembrie 1995, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel