Găinile din Anglia sunt ținute în interior din noiembrie 2021. Cel mai mare FOCAR. Ce se întâmplă cu OUĂLE de la raft
În fața celui mai mare focar de gripă aviară din țară, găinile și alte păsări din Regat sunt ținute în interior.
Focarul de gripă aviară a ținut găinile și alte păsări din Anglia în case din noiembrie, pentru a le proteja. Astfel, ouăle produse de găinile crescute în aer liber au dispărut și ele de pe rafturile supermarketurilor, acum fiind ouă de hambar. Găinile continuă să fie închise după cel mai mare focar de gripă aviară din Marea Britanie.
”Din cauza focarului de gripă aviară, Guvernul a introdus măsuri pentru a menține toate păsările, inclusiv găinile ouătoare, în interior, pentru protecția animalelor. În consecință, ouăle nu mai pot fi descrise ca fiind crescute în aer liber, iar etichetarea va fi ajustată pentru a le descrie drept ouă de hambar” a spus Andrea Martinez-Inchausti, director în British Retail Consortium, conform SkyNews.
”Cel mai mare focar de gripă aviară”
Guvernul a impus o zonă de prevenire a gripei aviare (AIPZ) în Marea Britanie, începând cu 3 noiembrie anul trecut. În prezent, crescătorii de păsări din Marea Britanie sunt obligați legal să-și țină păsările în interior și să urmeze măsuri stricte de biosecuritate pentru a limita răspândirea și eradicarea bolii. Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat: ”Ne confruntăm cu cel mai mare focar de gripă aviară din toate timpurile, iar măsurile de adăpostire a păsărilor rămân în vigoare pentru a le proteja de această boală extrem de infecțioasă și neplăcută”.
În luna ianuarie a acestui an mai multe alerte în acest sens erau emise la doar câțiva kilometri de România.
Ouăle, mai ieftine la raft decât prețul de producție
De altfel, și-n România sunt semnale că ouăle fie vor dispărea de la raft, fie vor fi scumpite.
Creșterea găinilor ouătoare devine nerentabilă în România, pentru că prețul ouălor a ajuns sub costul de producție. ”Furajele s-au scumpit foarte tare, dar în magazine se găsesc ouă mai ieftine decât se produc.” a spus un fermier pentru Agrointel. ”Depozitul care cumpără ouă mi-a spus că nu mi-l mai cumpără cu 0,42 lei/ou plus TVA, numai cu 0,36 lei/ou. Mi s-a spus că dacă vreau le dau, dacă nu să fac ce vreau cu ele! Sunt angrosiști care cumpără și revând mai departe. Problema este cum a putut un magazin mare să aibă ofertă un cofraj de 30 de ouă 9,99 lei sau 7,99 lei, având în vedere că prețul de producție este mai mare decât prețul vândut de ei? La un alt mare magazin tot 0,50 lei sunt ouăle de 2 ani.” spune fermierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News