Data actualizării:
Data publicării:

Gafă cu 'eliberarea condiționată' a lui Liviu Dragnea

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ieri, încă de dinainte ca Liviu Dragnea să fie liberat condiționat, o mică greșeală s-a strecurat, din nou, în mass-media. 

Decizia Tribunalului Giurgiu în cazul fostului lider PSD Liviu Dragnea a adus în atenție gafa pe care continuă unii s-o facă - Dragnea 'eliberat condiționat', în loc de 'liberat condiționat'. Câțiva au reținut, iar alții și-au amintit ceva-ceva și m-au întrebat cum e bine. 

Îți zic din nou, să ai aici pentru data viitoare.

O mică greșeală care s-a „furat” de la un jurnalist la altul și a ajuns apoi la populație a dus și la o sugestie Google. Scrii corect, iar Google îți spune „Ați dorit să scrieți: eliberat condiționat”. Nu, n-am dorit. Am scris pe bune „liberat condiționat”, dar nici Google nu mă crede. 

1. Captură Go... (liberat_conditionat_58861600_10560000.jpg)

Mă cred însă, alții. Spre exemplu, Codul Penal, DEX-ul, site-urile de specialitate și ale avocaților.

Dragnea, ELIBERAT sau Dragnea, LIBERAT CONDIȚIONAT

Apar frecvent în presă subiecte care au legătură cu liberarea condiționată a unuia sau a altuia. Ieri, Liviu Dragnea a fost liberat condiționat după o perioadă de doi ani și două luni. Da, e fost eliberat sau 'liberat condiționat'.

VEZI ȘI: Oprea: Dragnea nu poate fi membru PSD. Așa spune statutul

Ar fi absurd să zic că nu înțeleg de unde vine greșeala asta. Chiar e de înțeles, dar totuși, nu e eliberare condiționată, ci liberare condiționată. 

Te gândești că un om a primit aviz favorabil de la instanță pentru liberarea condiționată. OK. Înseamnă că ar putea sau, după caz, urmează să fie 'eliberat condiționat'. Eliberat - adică, să iasă de după gratii, să fie în... libertate. Libertate, liberare - uite cum putem reține asta mai ușor.

Uite niște exemple ca să mă crezi și tu

Și ca să mă credeți și voi pe cuvânt, vă arăt câte ceva de prin sursele care „mă cred” deja. 

Conform dexonline.ro, „liberare condiționată” înseamnă: „punerea în libertate a unui deținut, înainte de executarea în întregime a pedepsei, cu condiția să fie muncitor, disciplinat și să dea dovezi de îndreptare. V. libera”

Juridice.ro: „merita să fie liberat condiţionat”, „meritul persoanei condamnate de a fi liberată condiţionat”, „puteau cere să fie liberaţi condiţionat”, „persoana liberată condiţionat”, ș.a.m.d.

Avoconsult.ro: „îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege nu acordă deținutului automat dreptul de a fi eliberat, ci doar îi conferă acestuia o vocație de a fi liberat condiționat.”

Am deschis și Codul Penal și Codul de procedură penală, ediția actualizată la 9 septembrie 2018 și îngrijită de avocatul dr. Petruț Ciobanu, la Secțiunea a 6-a (CP) - „Liberarea condiționată” -, unde găsim construcții precum: „acordarea liberării condiționate”, „condițiile liberării condiționate”, etc.

Pe portalul legislativ legislatie.just.ro, găsim în cadrul Deciziei nr. 10 din 28 aprilie 2020 referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 105 alin. (1) din Codul penal formularea „persoana condamnată a fost liberată condiționat sau prin împlinirea termenului de supraveghere al liberării condiționate”.

Într-un document semnat de un judecătorul Mircea Aron (CSM), apare: „condamnat pentru omor calificat şi liberat condiționat pentru bună purtare”.

Așadar, „a libera” este un verb vechi, care avea acest sens juridic și care s-a și păstrat în domeniu. De cealaltă parte, „a elibera” se folosește când eliberezi un animal din captivitate, un ostatic sau... un teritoriu. 

Popular, trebuie să recunoaștem că se folosește „X a fost eliberat”, dar nu „eliberat condiționat”, de vreme ce a beneficiat de liberarea condiționată și nu de eliberarea condiționată.

Acum mă crezi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel