Data publicării:
• Gâdea: SUA - China, CONFRUNTARE ARMATĂ? Chirieac: Declarație de RĂZBOI cald. Și România va fi acolo
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o analiză a ultimelor evenimente internaționale privind criza provocată de coronavirus, care au dus la un conflict între SUA şi China.
"În momentul de faţă, vedem creşterea unei tensiuni majore între SUA şi aliaţii săi, țări democratice foarte puternice, aşa cum sunt Australia, Marea Britanie, vedem ce spune şi Germania şi sunt şi alţii. Aseară, preşedintele regiunii Lombardia vorbea despre cererea unor despăgubiri uriaşe din partea Chinei. Cumva şi Italia vrea să facă acelaşi lucru. Vom vedea ce ţări se mai adaugă acestei coaliții.
China de astăzi este o super-putere, iar în raportul pe care îl citam mai devreme, redat de publicaţii importante, se arată faptul că China, în momentul de faţă, se gândeşte la confruntare şi nu se vorbeşte doar despre o confruntare la nivelul declaraţiilor, ci chiar o confruntare armată. Credeţi că se va ajunge până acolo? Cum va evalua acest conflict care, în momentul de faţă, este cât se poate de vizibil?", a spus Mihai Gâdea, în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.
"Declaraţie de război cald, ca în Irak şi Afghanistan"
"Este cumva de aşteptat ca, după aceasta pandemie, mişcările economice, sociale şi politice să fie de mare amplitudine. Primul lucru pe care îl arătaţi este aproape o declaraţie de război cald, ca în Irak şi Afghanistan, a SUA către China. Este cel mai rău lucru pe care îl poate aştepta umanitatea. Să nu uităm, China este o super-putere nucleară, se înarmează foarte puternic, au în lucru 40 de portavioane în viitorii zece ani, este o cifră imensă.
SUA au vreo 12 portavioane, după mai mult de jumătate de secol de dominaţie mondială. Există avioane de generația a cincea în China, există rachete purtătoare de focoase nucleare. A crede că cineva poate scăpa de acest foc este o nebunie. Aceasta este faza fierbinte a războiului la care eu îmi doresc din tot sufletul să nu se ajungă", a răspus analistul politic Bogdan Chirieac, printr-o intervenție telefonică în emisiunea "Sinteza Zilei".
Vezi și: Ce se pregătește împotriva Chinei. Cel mai grav scenariu - Document
"Dacă SUA intră într-un război, vom fi şi noi acolo"
"Ideea unui război este cumplită, iar România nu este spectator. Dacă SUA intră într-un război, vom fi şi noi acolo, deşi ar fi de neconceput pentru noi, românii, un război împotriva Chinei. Ne este prea proaspăt în minte momentul Primăverii de la Parga, în care URSS a renunţat la invadarea României, în urma presiunii Pekinului de atunci - Beijingul, cum se numeşte astăzi. Eu sper că sunt doar declaraţii cumva "supărate" ale liderilor occidentali pentru că, într-adevăr, China a ascuns începutul epidemiei. În stilul partidului comunist, au încercat să bage gunoiul sub preş, dar din ianuarie nu mai era un secret pentru nimeni. În a treia săptămână din ianuarie, Wuhan fusese închis. Liderii occidentali au ignorat ceea ce se întâmplă acolo. Existau rapoarte ale serviciilor secrete, inclusv americane, încă din noiembrie, vizavi de acest virus", a mai spus analistul politic.
"Informaţia care mi se tulburătoare"
Cât despre faptul că Organizația Mondială a Sănătății, pe care Donald Trump o pune la zid, a minimizat ce poate face coronavirusul, la începutul pandemiei, analistul politic Bogdan Chirieac spune că "OMS, la fel ca ONU şi Bruxelles sunt structuri birocratice care nu lucrează mereu în spaţiul real, economia reală, în politicul autentic. Sunt nişte funcţionari care nu au niciodată oameni la ghişeu şi iau deciziile mai degrabă ca nişte ONG-uri, decât ca nişte organisme însărcinate cu administraţia. Noi am avut asta în patrie, când președintele ţării ne-a spus clar "m-am uitat un pic, unele televiziuni vorbeau despre un virus ucigaş și, vă spun, când vedeţi aşa ceva, schimbaţi canalul".
După câteva zile, se declara starea de urgenţă. Lumea occidentală - că preşedintele României s-a informat, presupun, de la alţi lideri occidentali - nu a luat în seamă. Este un eşec al întregului establishment occidental. Vizavi de China, informaţia care mi se tulburătoare este aceasta cu aproape declaraţie de război fierbinte. Noi sperăm că nu se va întâmplă. Totuşi este încă departe, nu poţi invada China. S-au terminat în coadă de pește intervenţiile în Irak şi Afghanistan".
"Va avea loc un război economic"
"Dar ceea ce se va întâmpla - şi îmi este teamă - este un război economic. Gândiţi-vă la ce reprezintă China, aproape produsul intern brut al SUA - sigur, per capita e mult mai mic, dar China are un miliard și jumătate de oameni, America 330 de milioane. Dar asta ce înseamnă... În Rusia, sunt sancţiuni economice, rezultă că jumătate din lume impune sacțiuni economice celeilalte jumătăţi. Nu mai vorbim despre comerţ mondial, prosperitate, dezvoltare, creştere economică. China este principalul comanditar al UE: avioane, tehnologie... Liderii occidentali merg în China cu multe avioane de oameni de afaceri şi radiourile, televiziunea din aceaste state opreau programul de fiecare dată când se mai semna un contract, de un miliard, de două miliarde", a explicat Bogdan Chirieac.
"China nu va plăti despăgubiri"
"Faptul că se aşteaptă de la China mari despăgubiri este iluzoriu. China nu va plăti, dar, ca urmare, pot fi sancţiuni economice care nu sunt în favoarea nimănui. Gândiți-vă că, în acest moment, atelierul lumii este China. Şi o să spuneţi "da, au transferat toată producţia...". Nu ştiu ce ar spune consumatorul din România, dacă prețul smartphone-ului american, pe care îl folosesc mulţi şi care este fabricat integral în Chinal, s-ar mări cu 100%", a mai precizat analistul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News