Urmărește emisiunea live
Gabriela Firea: Nu se poate afirmă sub nici o formă că în Capitală se respiră otravă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Primarul General, Gabriela Firea, a susținut o conferință de presă cu privire la situația poluării in Municipiul București.

În cadrul evenimentului, edilul șef a condamnat ferm intruziunea politicii în administrația locală, explicând că practica unor oficiali de a răspândi în spațiul public informații false doar pentru a denigra Primarul General nu face decât să aducă grave deservicii cetățenilor Capitalei.

Primarul General, Gabriela Firea a anunțat că ”a pregătit plângerea împotriva ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe, care a indus panică în rândul populației afirmând că în București se respiră 'otravă' și că cetățenii Capitalei ar trebui să poarte masca pentru a fi în siguranță! A introduce acest subiect în bătălia politică este foarte grav, nu doar imoral, iar toate aceste afirmății reprezintă exagerări abuzive și constituie un adevărat atentat la siguranță cetățenilor! Este adevărat că în marile aglomerări urbane din țară există poluare, însă nu se poate afirmă sub nici o formă că în Capitală se respiră 'otravă'! Consider că este vorba despre o campanie politică denigratoare! Pe cine vrea să sperie și să alunge din marile orașe ale țării? Pe cetățeni, pe oficialii străini, pe turiști, pe investitori?", conform comunicatului de presă oficial primit la redacție.

Gabriela Firea susține că măsurile de combatere a poluării trebuie implementate atât de instituțiile centrale, cât și de autoritățile locale. ”Măsurile luate de Primăria Capitalei - modernizarea transportului în comun, investițiile în infrastructură rutieră, încurajarea mijloacelor de transport alternativ sau semaforizarea inteligență dau rezultate: valoarea concentrației medii anuale permisă de Comisia Europeană, respectiv 40 micrograme/mc pentru poluantul pulberi în suspensie  nu a mai fost depășită în perioada 2016-2019 la niciuna din stațiile de monitorizare din regiunea București – Ilfov".

Măsurile de combatere a poluării trebuie implementate atât de instituțiile centrale, cât și de autoritățile locale

 

Primarul General a mai declarat că problema poluării a reprezentant o prioritate pentru actuală adminstratie care a depus eforturi pentru a recupera zeci de ani în care nu s-a făcut nimic pentru îmbunătățirea calității aerului în București:

"Subliniez faptul că poluarea în București nu a apărut  în anul 2016, ci este o problema mai veche, ignorată atât de autoritățile locale, cât și de cele centrale. În mandatul meu s-a aprobat în premieră Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICĂ) care stabilește o serie de măsuri concrete asumate prin semnătură atât de autoritatea locală, cât și de instituțiile centrale ale statului cu atribuții în domeniul protejării mediului (Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor) De aceea, solicit implementarea acestor măsuri de către instituțiile centrale ale statului, adică:

- Guvernului României aplicarea principiului european 'poluatorul plătește' pentru vehiculele poluante, prin instituțiile de resort (Ministerul Mediului).

- Urgentarea lucrărilor la centură ocolitoare a Capitalei (45 km) și demararea, în regim de urgență, a lucrărilor la nouă centură a Bucureștiului, care va face legătură între A1 și A2 (autostrada de sud) - (Ministerul Transporturilor). În prezent, lipsa unei centuri a Capitalei reprezintă un factor agravant al traficului din București, sute de mii de șoferi fiind obligați să tranziteze orașul prin centru, ceea ce contribuie atât la aglomerarea traficului, cât și la accentuarea poluării!

- finalizarea lucrărilor la Magistrala M5 (Drumul Taberei) și demararea lucrărilor la Magistrala M6 - Gara de Nord - Otopeni - (Ministerul Transporturilor). În prezent, atât șantierul din Drumul Taberei, cât și lipsa acestui mijloc de transport contribuie la aglomerarea sau chiar blocarea traficului rutier!

- modernizarea în regim de urgență a 3 din cele 4 CET-uri care, din cauza lipsei investițiilor, reprezintă un factor major de poluare, responsabilitate a Ministerului Energiei.

- gestionarea eficientă a depozitelor de deșeuri care ERONAT sunt considerate a fi în responsabilitatea Primăriei Capitalei.

Vă reamintesc faptul că aceste depozite de deșeuri funcționează în baza Autorizaţiei Integrate de mediu emisă de autoritățile centrale aflate în subordinea Ministerului Mediului. (Agenția pentru Protecția Mediului)

De asemenea, verificarea îndeplinirii cerinţelor de mediu revine autorităților centrale aflate în subordinea Ministerului Mediului, respectiv Garda de Mediu, iar decizia cu privire la o eventuală închidere a acestora aparţine autorităţilor de mediu – Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu care verifică şi aprobă proiectul de închidere.

În concluzie, Primăria Municipiului Bucureşti nu are atribuţii, nici în controlul, nici în închiderea acestor depozite", se mai arată în document.

Stadiu măsuri PICA implementate de Primăria Capitalei

Măsurile concrete, în premieră susține Firea, pe care Primăria Capitalei le-a luat pentru diminuarea poluării în București:

"Modernizarea mijloacelor de transport în comun reprezintă o măsură esențială de reducere a poluării. Pentru prima dată în ultimele decenii, am început un amplu proces de modernizare a parcului auto al STB: alocări de peste 470 de milioane de euro, proveniți atât de la bugetul local cât și din fonduri nerambursabile (fonduri europene nerambursabile și fondul pentru mediu); 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz vor ajunge la Bucureşti etapizat, începând din primăvara acestui an; mai achiziționăm 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice și 100 de tramvaie. Reamintesc faptul că deja avem pe străzile din Capitală 400 de autobuze noi, moderne".

Autobuze școlare pentru încă 5 școli din București!

Totodată, Gabriela Firea, a mai anunțat că, având în vedere succesul înregistrat de proiectul pilot prin care s-a introdus autobuzul școlar la școală 195 din sectorul 3 - cea mai mare școală din București, unde învață 2.500 de elevi, Primăria Capitalei, cu votul CGMB, a decis extinderea acestui proiect la încă 5 școli din sectoarele 1 și 6.

Primarul General, Gabriela Firea: Astfel, începând din 13 ianuarie încă 6.000 de elevi vor putea merge cu autobuzul școlar la școală! Este vorba despre 2 școli din sectorul 1: școală Gimnazială "Pia Brătianu", Școala Gimnazială "Herăstrău" și 3 școli din sectorul 6: Școala Gimnazială Nr. 279 Școala Gimnazială "Sf. Andrei" și Colegiul Național "Elena Cuza". Elevii celor cinci unități de învățământ vor putea utiliza 18 autobuze școlare care vor circulă pe 12 trasee, astfel încât să fie acoperite cât mai multe zone de proveniență a elevilor la școlile în cauza".

Alte măsuri implementate de Primăria Capitalei pentru reducerea poluării

 

Instituirea vinietei OXIGEN - măsură similară orașelor europene care au obținut rezultate spectaculoase în ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului după instituirea acestei viniete care contribuie și la descongestionarea traficului rutier în zonele centrale.

"Vinieta OXIGEN va contribui la descongestionarea traficului rutier în zona centrală a Capitalei, îmbunătățirea calității aerului - pentru că instituie reguli și interdicții clare pentru autoturismele intens poluatoare, precum și la implementarea altor măsuri de protejare a mediului, după principiul european 'poluatorul plătește'. Toate sumele colectate prin această vinieta vor fi alocate EXCLUSIV măsurilor de combatere a poluării (achiziţia unor mijloace de transport în comun moderne şi nepoluante, recuperarea spaţiilor verzi din Capitală, realizarea unei reţele de infrastructură rutieră destinatate autovehiculelor alternative (biciclete, trotinete etc)", a mai declarat Gabriela Firea.

Au fost realizate culoare unice pentru transportul în comun (tramvai) prin separarea căii de rulare, pentru 5 dintre liniile de tramvai cu utilizare intensă: 1, 10, 21, 41 şi 32.

Semaforizare inteligență (care contribuie la fluidizarea traficului și implicit la reducrea poluării) - Dacă în anul 2016 erau 170 de intersecții în sistemul de management inteligent al traficului,  din totalul de 450 de pe rază Municipiului București, realizate în decursul a 10 ani, în prezent sunt introduse 230 de intersecții funcționale în Sistemul de semaforizare inteligentă.

Încurajarea mijloacelor de transport alternativ - prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete

De asemenea, începând cu anul 2018, se derulează proiectul privind realizarea a patru trasee de piste de biciclete cu o lungime totală de 48,25 km. Pentru toate traseele au fost realizate proiectele tehnice, fiind în diferite etape faza de execuție a lucrărilor (lansarea ordinului de începere a lucrărilor, avizare sau contractare).

Descurajarea circulației mașinilor poluante - 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 lei fiecare.

Primăria Capitalei a inițiat proiectul prin care, după selecția dosarelor, s-au acordat 4194 de eco-vouchere, pentru eliminarea din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare. Până în prezent, au fost utilizate aproximativ 2/3 dintre voucherele distribuite către beneficiarii programului - ceea ce înseamnă că peste 4.000 de rable au dispărut de pe străzile Capitalei! Pentru că interesul este crescut, se pregăteste o a două etapă a programului.

Investiții în infrastructură rutieră

 

Primarul General a mai explicat de asemenea că sunt în derulare lucrări pentru investițiile privind infrastructură rutieră, cum ar fi Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu sau supralărgirea Șos. Fabrică de Glucoză. De asemenea, Primăria Municipiului București lucrează la proiectul terminalul intermodal amplasat la intersecția Șos. Pantelimon și Șos. Vergului (parcaj suprateran de 420 de locuri). Anul trecut a fost elaborat proiectul tehnic și a fost dat ordinul de începere a lucrărilor.

Controale la șantierele din București

Având în vedere că șantierele constituie o altă sursă de poluare, în perioada 2017-2019, inspectorii Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au întreprins 1.527 acțiuni de control atât la şantierele de pe proprietate privată cât şi la cele de pe domeniul public aparţînând Municipiului Bucureşti.

În urmă acestor controale au fost aplicate 904 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aprox. 400.000 de euro (1.905.500 lei), pentru nerespectarea prevederilor actelor normative (neconformitățile constatate fiind lipsa implementării măsurilor necesare evitării producerii și răspândirii prafului)

”Menționăm faptul că suspendarea/închiderea unui șantier sau anularea actului de reglementare din cauza nerespectării normelor de protecție a mediului în interiorul acestuia, se poate dispune numai de către de autoritățile competențe de mediu (Agenția de Mediu, la propunerea Gărzii de Mediu)", se mai arată în comunicatul de presă.

În perioada 2016-2019 nu s-a mai depășit valoarea concentrației medii anuale permise de Comisia Europeană

Ca urmare a implementării tuturor acestor măsuri, deși numărul mașinilor a crescut, iar din anul 2017, odată cu eliminarea taxei de poluare, s-a mărit parcul auto cu autovehicule cu norme de poluare inferioare, comparativ cu anul 2007 (an din care s-a început raportarea datelor de monitorizare a calității aerului către Comisia Europeană) în anul 2019 depășirile concentrațiilor medii anuale de 40 micrograme/mc pentru poluantul pulberi în suspensie s-au diminuat. Sublinem faptul că valoarea concentrației medii anuale permisă de Comisia Europeană, respectiv 40 micrograme/mc, nu a mai fost depășită în perioada 2016-2019 la niciuna din stațiile de monitorizare din regiunea București – Ilfov.

Singurele depășiri ale numărului maxim de zile permis prin legislația europeană, respectiv de 35 de zile pe an, a valorilor concentrațiilor medii zilnice, respectiv de 50 micrograme/mc s-au înregistrat la 2 din cele 6 stații de monitorizare situate pe rază municipiului București, respectiv cea de la Mihai Bravu și cea de la Calea Victoriei, zone cu trafic rutier intens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel