Gabriela Firea: "Unde-i lege, nu-i tocmeală"
Ministerul Justitiei a raspuns intrebarii adresate de senatorul Gabriela Firea, referitoare la existenta unei campanii de informare in scoli privind prevederile legii penale.
Potrivit datelor furnizate de MJ, educatia juridica in scoli si licee se realizeaza in baza unui protocol inter-institutional, semnat in anul 2013, intre Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Ministerul Educatiei Nationale.
Obiectivul principal al Protocolului vizeaza constientizarea de catre tineri a consecintelor savarsirii de infractiuni. "M-am bucurat sa aflu ca acest Protocol se aplica deja la nivel national. In anul scolar 2013-2014 au fost realizate activitatile de cunoastere a legii penale in peste 540 de unitati de invatamant preuniversitar. Astfel, au fost organizate vizite ale elevilor la instante si parchete, precum si evenimente – dezbateri publice, mese rotunde, concursuri - destinate elevilor.
De asemenea, potrivit datelor pe care ni le-a transmis MJ, specialistii in drept au participat la peste 400 de activitati in cadrul orelor de educatie si cultura civica, dirigentie, consiliere si orientare", a declarat senatorul Gabriela Firea.
[citeste si]
Aceasta a adaugat ca este foarte important ca tinerii si copii sa cunoasca prevederile legii penale si consecintele pe care faptele lor le pot avea, mai ales ca exista situatii in care pot fi victime ale anturajului sau pot savarsi, fara voia lor, infractiuni sanctionate aspru. Copii si tinerii se confrunta astazi cu pericolele pe care parintii lor nu le-au cunoscut, generate de utilizarea internetului, violenta in scoli, traficul si consumul de droguri.
"De cele mai multe ori, parintii nu stiu cum sau nu au timpul necesar sa discute cu copiii lor despre aceste probleme. De aceea, le revine profesorilor, specialistilor in drept sau celor din Ministerul de Interne responsabilitatea de a ii invata care sunt riscurile la care se expun si cum se pot proteja", a afirmat Gabriela Firea.
Ea a apreciat si initiativa de a oferi copiilor care au implinit varsta de 14 ani, la momentul ridicarii cartii de identitate, brosura "Unde-i lege, nu-i tocmeala', elaborata la initiativa Inspectoratul General al Politiei Romane si CSM. Aceasta cuprinde principalele infractiuni ale Noului Cod Penal. "Pentru tineri, cunoasterea legii este doar un prim pas care ii poate ajuta sa nu ia decizii gresite. In acelasi timp, intalnirile cu "oamenii legii" ii pot inspira chiar in planurile privind viitoarea lor profesie", a mai spus senatorul Gabriela Firea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News