Gabriela Firea: Mircea Geoană și conducta
Am aflat cu suprindere, dintr-o emisiune televizată, că între București și Voluntari ar exista o conductă subterană prin care vor fi drenate fondurile Capitalei, în cazul în care voi fi aleasă Primar General, afirmă senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală.
Nu o spune un chibiț oarecare, ci Mircea Geoană, un politician cu pretenții, de la care m-aș fi așteptat să aibă noțiuni elementare de alocare a banilor publici, caz în care ar fi trebuit să știe ca banii nu se transferă între două unități administrativ teritoriale prin voința sau semnătura unei singure persoane, fie ea și a primarului. Există prevederi clare în acest sens în legea administrației publice locale, a finanțelor publice locale, a bugetului.
Întrucât mi-e încă greu să-mi imaginez că un bărbat elegant ca dl Mircea Geoană ar putea să mă atace doar din rea voință, presupun că a făcut asta pentru că s-a simțit amenințat, în calitate de bucureștean, de referirile pe care le-am făcut în ultima vreme la zona metropolitană și la necesitatea unei abordări comune a Capitalei și localităților limitrofe în probleme precum transportul public, infrastructura utilitară, absorbția fondurilor europene sau protecția mediului. Țin să-l asigur pe dl Geoană, ca de altfel pe toți bucureștenii, că un astfel de proiect nu va fi pus în practică fără un proces temeinic de consultare publică.
O astfel de dezbatere nu va fi doar în folosul Ilfovului, pentru că și Capitala va avea de câștigat în egală măsură. Bucureștiul, asemeni oricărei metropole, este un organism viu, în permanentă dezvoltare și expansiune. Nu putem ridica la hotarele sale un zid precum cel al Berlinului, pentru a ne asigura că nu iese în afară nimic din ce i se cuvine. Interesul Capitalei este ca în jurul său să existe localități dezvoltate, care să ofere deopotrivă zone industriale, rezidențiale, pentru petrecerea timpului liber și agrement.
[citeste si]
În București nu poți ajunge nici cu avionul direct, tot trebuie să treci prin Otopeni. De calitatea infrastructurii de aici, sau din Tunari, Ștefănești, Voluntari, Afumați, Pantelimon, Cernica, Berceni, Popești-Leordeni, 1 Decembrie, Măgurele, Bragadiru, Chiajna, Chitila, Mogoșoaia, depinde cât de ușor se intră în oraș și mai ales cu ce impresie intră în oraș străinii. Ne bucurăm că gropile de gunoi sunt în afara orașului, dar mirosul nu ține cont de granițe, așa că este suntem direct interesați de cum sunt construite și exploatate acestea, în localitățile învecinate.
Avem exemple nenumărate în Europa, unde zonele metropolitane sunt adevărate modele de dezvoltare economică și socială, care au depășit de mult toate problemele de integrare, și de unde am putea prelua soluții verificate. Dar toate astea presupun, în primul rând, o abordare responsabilă din partea tuturor părților, nu atacuri bazate pe specularea fără scrupule a unor sensibilități locale.
Știu că în această campanie vor veni atacuri din toate părțile, incusiv pe această temă, către mine și soțul meu, care este de șaisprezece ani primarul celei mai mari localități învecinate cu Bucureștiul, dar nu văd acest lucru ca pe o vulnerabilitate ci dimpotrivă, ca pe un avantaj, întrucât cooperarea Capitalei cu localitățile din Ilfov este, dincolo de orice discuție despre persoane, un lucru absolut necesar.
Cândva, Mircea Geoană era unanim apreciat pentru luările sale de poziție echilibrate, specifice unui diplomat de succes. De când a abandonat însă politica mare, am constatat că discursul domniei sale a coborât tot mai jos. M-aș fi așteptat din partea sa să-mi împărtășească din experiența sa de candidat la Primăria Capitalei, sau măcar la câteva sfaturi în calitate de fost președinte al PSD și coleg de Senat. Probabil însă că am văzut eu prea multe filme cu ambasadori...
Senator Gabriela Firea
Vicepresedinte PSD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News