Gabriela Firea, la Parchetul General. Audieri, protest 10 august
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, ar putea fi audiată marţi de către procurorii militari de la Parchetul General în dosarul privind protestul din 10 august.
Gabriela Firea a cerut pe 1 septembrie, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, care s-a desfăşurat la Neptun, demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, ca urmare a evenimentelor care au avut loc pe 10 august la Bucureşti. Firea a declarat că solicitarea în ceea ce o priveşte pe Carmen Dan a fost făcută pe fondul îngrijorărilor externe referitoare la violenţele înregistrate în Piaţa Victoriei şi care i-au fost transmise prin intermediului comisarului european Corina Creţu.
'Am vorbit ieri cu doamna comisar european Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie pe care a avut-o cu colegii domniei sale, comisari europeni, şi cu domnul preşedinte Juncker, în care aceştia şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia politică din România, accentuând în special faptul că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august în România nu este apreciat de către celelalte ţări europene, deoarece, deşi sunt de acord că instituţiile democratice ale statului trebuie să fie apărate, şi anume intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, în sensul apărării clădirii Guvernului şi a jandarmilor care interveneau pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice, nu au fost de acord cu faptul că manifestanţi care nu au fost violenţi au trebuit să suporte gazele lacrimogene care s-au dat în Piaţa Victoriei', a afirmat Firea.
Reproșuri pentru Carmen Dan
Primarul general a povestit ulterior că i-a reproşat la CEx-ul PSD de la Neptun ministrului de Interne, Carmen Dan, faptul că nu a avut grijă de oameni la mitingul din 10 august, nici de protestatarii paşnici, dar nici de jandarmi, care au dormit o noapte pe jos, 'ca nişte vite', fără să primească mâncare şi apă. Nu în ultimul rând, Gabriela Firea a acuzat faptul că ministrul de Interne ar fi încercat să arunce asupra prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, responsabilitatea intervenţiei Jandarmeriei la mitingul din 10 august.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News