Gabriela Andreiaşu, şefa ANAD, anunţ sumbru despre cazul Simonei Halep: Codul spune foarte clar, pentru aşa ceva suspendarea e de patru ani
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep
Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, spune că Simona Halep ar putea primi o suspendare de patru ani, pentru că roxadustatul, substanţa interzisă la care a fost depistată pozitiv sportiva, induce o rezistenţă mai mare la efort. 

"Este o substanţă care e inclusă pe lista interzisă. Este inclusă de foarte mulţi ani, într-o anumită categorie. Practic, din 2017, a fost inclusă pe lista interzisă prin denumirea internaţională a acestui produs care era FG4592. Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice.

Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii. Aceste celule roşii duc la o absorbţie mai mare a moleculelor de oxigen şi ca atare apare o rezistenţă mai mare la efort. Substanţa aceasta e una care modifică şi parametrii hematologici ai organismului şi are efect în creşterea performanţei sportive", a spus Andreiaşu.

Cum poate fi redusă suspendarea? 

"Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat. Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie.

Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare.  Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte. De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor", a spus Andreiaşu.

Roxadustatul, folosit pentru tratarea unor afecţiuni 

"Roxadustatul e folosit şi pentru tratarea anumitor afecţiuni. Din punct de vedere medical, pacienţii pot folosi acest medicament pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi. Pentru un sportiv, însă, această substanţă, acest medicament, este interzis.

Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei", a precizat Andreiaşu, conform Digisport

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel