Gabriel Resources a depus plângere împotriva României pentru proiectul de la Roșia Montana
Gabriel Resources a anunțat într-un comunicat că a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiții (ICSID), instituție cu sediul la Washington. Acțiunea vine în urma neînțelegerii pe care compania o are cu statul român în legătură cu proiectul de exploatare auriferă de la Roșia Montana.
Acţiunea este concretizarea unei ameninţări de acum şase luni, când Gabriel Resources anunţa că va cere compensaţii integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care i-au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor de către România. Cel mai recent acord economic între România şi Canada, semnat în 2009, prevede protejarea reciprocă a investitorilor.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montana, după ce au avut loc o serie de proteste de stradă. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.
Citește și: RMGC a început concedierea colectivă. 35 la sută dintre angajați vor fi disponibilizați
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montana.
Când Gabriel Resources a anunţat, în ianuarie, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană, a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.
Gabriel Resources susține că a reiterat apelul către autoritățile române pentru a găsi o soluție amiabilă și în aprilie, și în mai, dar nu a primit niciun răspuns.
"Compania încă mai crede că interesul acţionarilor din proiect, în special statul român, ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma aprobării exploatării, iar Gabriel Resources continuă să fie disponibilă pentru discuţii cu preşedintele şi Guvernul, pentru a atinge acest obiectiv. Dacă acest lucru devine adevărat sau nu depinde în totalitate de angajamentul decidenţilor politici din România faţă de proiect şi faţă de industria minieră. Am încercat să luăm legătura cu preşedintele şi cu Guvernul, pentru a găsi o soluţie amiabilă. În lumina aparentei şi dezamăgitoarei lor lipse de disponibilitate, compania nu mai are altă soluţie decât să solicite arbitrajul internaţional. Compania rămâne dispusă să lucreze cu autorităţile române şi alţi acţionari, pentru a contrui o mină de nivel mondial de pe urma căreia România ar beneficia prin stimuli economici masivi şi locuri de muncă", afirmă Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News