Gabriel Liiceanu, scrisoare deschisă lui Daniel Dăianu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Scandalul declanșat de salariile uriașe de la Autoritatea de Supraveghere Financiară a provocat  reacţii în toate mediile. În acest sens, Gabriel Liiceanu îi trimite, prin intermediul site-ului contributors.ro, o scrisoare deschisă vicepreşedintelui ASF, Daniel Dăianu, şi îi cere acestuia să răspundă la câteva întrebări pentru a putea înţelege mai bine situaţia.

"Vă scriu dumneavoastră pentru că sunteți singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care îl cunosc și singurul care, mi-am zis, mi-ar putea răspunde competent și onest la întrebările care mi-au venit în minte după ce am citit textul apărut în HotNews despre veniturile salariaților ASF, apoi răspunsul și precizările dumneavoastră. Scriindu-vă, încerc să-mi stăpânesc șocul de primă instanță pe care i-l dă oricui întâlnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parcă dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe lună! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie și decembrie 2013, rezultați din „suplimentarea cu prime de vacanță și prime de sfârșit de an”!). Și culmea! într-un interviu pe care l-ați dat în 2013 cu ocazia înființării ASF, afirmați că „veniturile unor executivi din fostele entități erau de-a dreptul obscene”. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am întrebat, cum sunt?, își începe scrisoarea sciitorul Gabriel Liiceanu.

Liiceanu spune că s-a documentat mai multe zile înainte de a trimite scrisoarea deschisă către Daniel Dăianu, iar cele aflate l-au şocat: "Dacă ne uităm la cifrele de la Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2012, rezultă că salariile lunare ASF sunt de 5,8 ori mai mari decât media naţională, de aproape 7 ori mai mari decât la Educaţie şi Sănătate şi, culmea, de 2,4 ori mai mari decât în însăşi industria financiară, pe care cei de la ASF o invocă drept etalon de salarizare".

Scriitorul încearcă şi o comparaţie între ASF şi angajaţii din domeniul medical: "Oare se poate spune că şapte sute şi ceva de angajaţi de la ASF, care monitorizează o piaţă de capital "primitivă", sunt echivalentul a aproape cinci mii de lucrători în domeniul sănătăţii? Nu vi se pare înspăimântător? Şi nu vi se pare înspăimântător că salariul unui chirurg de la Spitalul Fundeni este de 20 de ori mai mic decât salariul dumneavoastră?"

Gabriel Liiceanu spune că veniturile exagerate pe care şi le-a acordat conducerea ASF sunt explicate de un fenomen propriu oamenilor: lăcomia.

 "Am să vă găsesc chiar o scuză, spunând că nu faceţi, toţi cei de-acolo, decât să vă aliniaţi naturii umane muşcate de fiara lăcomiei. [...] Vă imaginez, împreună cu colegii dumneavoastră de la ASF, privind la ţărişoara noastră. Văd de-asupra capetelor dumneavoastră, în norişorul acela care în benzile desenate ne arată ce are personajul pe creier, o enormă vacă ce de-abia se mai ţine pe picioare. O vacă tot mai slabă, dar care, cât încă mai suflă, trebuie în continuare mulsă", mai scrie Liiceanu.

Și dumneavoastră și șeful dumneavoastră de la ASF, cel cu 72,000 de euro pe finalul lui 2013, sunteți (sau ați fost) înscriși, dacă nu mă înșel la liberali. Cunoașteți cumva următorul amănunt din biografia părintelui liberalilor români, Ion C. Brătianu? Iată-l: „Omul acela nu avea alt scop în viață decât a-și servi țara. [...] Când, exilat, lucra la Unirea Principatelor și abolirea protectoratului rusesc, își vindea moșiile și rupea logodna cu o femeie aleasă din iubire; când hotărî aducerea dinastiei străine, își părăsi soția în momentul nașterii, cu un copil bolnav, pe moarte, și mai vându o moșie”.

"După o sută cincizeci de ani lucrurile au ajuns în punctul opus. „A-și servi țara”? Vorbe-n vânt! A lua din ea cât poți! Nu mai avem nimic să-i dăm. Istoria ultimelor decenii ne-a schimonosit sufletește. Dar câtă vreme va mai fi de luat? Vă imaginez, împreună cu colegii dumneavoastră de la ASF, privind la țărișoara noastră. Văd de-asupra capetelor dumneavoastră, în norișorul acela care în benzile desenate ne arată ce are personajul pe creier, o enormă vacă care de-abia se mai ține pe picioare. O vacă tot mai slabă, dar care, cât încă mai suflă, trebuie în continuare mulsă", conchide Gabriel Liiceanu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel