G7: Zelenski a sosit la Hiroshima
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi ajuns deja la Hiroshima, din surse diplomatice.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Hiroshima, în Japonia, pentru a participa la summitul G7 care durează până duminică, au anunţat surse diplomatice.
Avionul Republicii Franceze care l-a adus din Arabia Saudită, unde s-a oprit vineri, a aterizat pe aeroportul oraşului japonez şi i s-a întins covorul roşu la coborâre, au constatat jurnalişti de la AFP.
Discuţiile din cadrul G7 se vor axa pe probleme globale cheie, de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, la lanţurile de aprovizionare şi energia curată până la inteligenţa artificială şi dezarmarea nucleară. Potrivit lui Sullivan, vor fi abordate de asemenea preocupări şi probleme legate de China. „Cred că veţi vedea o aliniere şi convergenţă în jurul principiilor fundamentale ale abordării noastre cu privire la China”, a spus el.
SUA cer ţărilor G7 să adopte poziţii mai robuste faţă de China
Administraţia de la Washington a blocat deja accesul Chinei la semiconductorii cei mai avansaţi şi la echipamentul necesar pentru producerea lor, făcând presiuni asupra Japoniei şi Olandei să le urmeze exemplul. Dar ţări europene cum ar fi Germania şi Franţa subliniază că G7 nu este o "alianţă anti-China". Ele au subliniat de asemenea că politica de reducere a riscurilor pentru economiile lor nu înseamnă întreruperea legăturilor cu cea de-a doua economie a lumii.
G7 şi-a stabilit ca obiectiv reducerea emisiilor autovehiculelor cu 50%, până în 2035
Măsura se încadrează în obiectivul global de a ajunge la emisii nete zero în sectorul auto până în 2050, ceea ce va necesita acţiuni cheie în industria din toate ţările, incluzând măsuri deja aplicate de către membrii G7 pentru a reuşi ca 100% din vânzările de noi autovehicule de pasageri să fie de modele electrice, până în 2035.
Pentru a atinge acest obiectiv, ţările membre s-au angajat că coopereze în privinţa dezvoltării infrastructurii de producere a autovehiculele electrice, precum şi a sistemelor de încărcare, în plus faţă de sprijinul pentru combustibili neutri la emisii, conform declaraţiei comune.
Alte măsuri menţionate sunt eforturile "pentru armonizarea activităţilor care să garanteze furnizarea de materiale pentru baterii" şi pentru a sprijini reciclarea acestor dispozitive.
Cu scopul de a promova utilizarea hidrogenului drept energie curată, "se vor evalua dezvoltările de tehnologii precum vehiculele cu celulă de combustibili, vehiculele hibride şi combustibilii cu emisii scăzute sau fără emisii de CO2, inclusiv biocombustibilii şi combustibilii sintetici", adaugă Declaraţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News